1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. YEMEN

  4. ABD, Yemen El-Kaidesi Liderlerinden Rubeyş’i Katletti
ABD, Yemen El-Kaidesi Liderlerinden Rubeyş’i Katletti

ABD, Yemen El-Kaidesi Liderlerinden Rubeyş’i Katletti

Yemen'de ABD insansız hava aracıyla düzenlenen saldırıda, El-Kaide liderlerinden İbrahim er-Rubeyş şehit edildi.

15 Nisan 2015 Çarşamba 10:23A+A-

HAKSÖZ-HABER

Yemen'in Hadramevt kentinde ABD insansız hava aracıyla (İHA) düzenlenen saldırıda El-Kaide liderlerinden İbrahim er-Rubeyş'in şehit olduğu belirtildi. Rubeyş, El-Kaide’nin müftüsü olarak biliniyordu.

El-Kaide'nin sosyal paylaşım sitesi Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, Rubeyş'in seyir halindeki aracına açılan ateş sonucu, yanındaki arkadaşlarıyla birlikte katledildiği ifade edildi. 

Açıklamada ayrıca, Rubeyş'in 2006 yılında Guantanamo'daki esaret hayatının sona erdiği ifade edildi.

ABD, İbrahim er-Rubeyş'in başına 5 milyon dolar ödül koymuştu.

Arap Yarımadası El-Kaidesi olarak da bilinen Ensaru'ş-Şeria örgütü, 2011 yılından bu yana Yemen'in güney Abyan ve Doğu Hadramevt bölgelerinde faaliyet gösteriyor. 

Amerika Ekim 2014’te Yemen’deki el Kaide’nin Şebva bölgesinin komutanı Ebu Hüseyin Mehdi Dabas’ı şehit etmişti. Şubat 2015’te Yemen el Kaide’nin önde gelen liderlerinden Şeyh Haris en-Nazari ABD drone saldırısıyla şehit edilmişti. Şeyh Nazari, IŞİD’in Yemen’e genişleme ilanına cevap vererek Ebubekir el-Bağdadi’nin hilafetinin geçerli olmadığını açıklayan isimdi.

Ümmeti İslam’da yayınlanan habere göre Yemen’de son zamanlarda liderlerinin şehit edilmesi el Kaide’nin hala ABD’nin bir numaralı gündemi olduğunu gösteriyor. Çünkü Afganistan’daki el Kaide lideri Şeyh Eymen Zevahiri’den sonra liderliğin Yemen el Kaide’sine geçeceği biliniyor.

RUBEYŞ KİMDİR?

İbrahim Rubeyş, 1979 yılında Suudi Arabistan’da doğdu. Yıllarını önce ilimle, sonra cihadla geçirdi. Şeyh Rubeyş uzun yıllar Afganistan’da el-Kaide kamplarında kaldı. 2001 yılında Afganistan – Pakistan sınırında yakalanan Şeyh, ABD’nin Guantanamo zindanlarında 2006 yılına kadar işkence gördü. 2006 yılında ABD tarafından Suud’a teslim edildi. Şeyh, Suud’un “cihadçılar için rehabilitasyon” programına alındı. Bu programda rahat bir yaşam vaat edildi ama Şeyh bunu reddederek Yemen’e geçti.

ibrahim-rubeys-guantanamodayken.jpg
İbrahim Rubeyş, Guantanamo'dayken...

Yemen’deki Arap Yarımadası El Kaidesi’ne katılan Şeyh Rubeyş, burada el-Kaide’nin şer’i heyetinin üyesi olarak görev yapıyordu. İlim ehli olan Şeyh Rubeyş, El Kaide’nin teorisyenlerinden ve âlimlerindendi. Aynı zamanda cephelerde de bulunarak savaştı.

İbrahim Rubeyş’in, Guantanamo zindanlarında yazdığı bir şiirden:

Ey casusluk yapan…
Ey umela…
Allah’ın azabından ve cezasından kaçış var mıdır?
Geceler boyu aleyhinize açılan ellerden,
Allah’a takdim edilen bu beddualardan kaçışınız var mıdır?
Kaç anne evladını yitirdi, kaç kadın eşini yitirdi ve kaç yetim babasını yitirdi?
Buna sen sebep oldun sen!

ibrahim-rubeys-siir.jpg

HABERE YORUM KAT

2 Yorum