1. HABERLER

  2. HABER

  3. DÜNYA

  4. ABD Yarın Sandık Başında
ABD Yarın Sandık Başında

ABD Yarın Sandık Başında

ABD'de yarın 225.8 milyon seçmen sandığa gidiyor. Başkan adayları seçimler öncesinde kararsızların oyları için son kozlarını oynadı. Trump’ın kazanacağından endişe eden Demokratlarda panik hakim.

07 Kasım 2016 Pazartesi 08:22A+A-

Tüm dünyada gözler, ABD başkanlık ve kongre seçimlerine odaklandı. Yarın sandık başına gidecek Amerikalılar, hem ülkenin yeni liderini hem de yeni kongre üyelerini belirleyecek. Başkan adayları, 8 Kasım Salı günü düzenlenecek başkanlık seçimleri öncesinde kararsız seçmenlerin oylarını almak için son kozlarını da oynadı. ABD'de Cumhuriyetçi Parti'nin başkan adayı Donald Trump, Nevada eyaletindeki son seçim mitinginde gizli servis ajanları tarafından güvenlik gerekçesiyle kürsüden uzaklaştırıldı. Trump'ın seçim kampanyasından bir yetkili, Daily Mail'e yaptığı açıklamada, Austyn Crites adlı bir seyircinin, elini kemerine götürmesinin paniğe neden olduğunu söyledi. Yetkili, “Bu sırada biri 'Silahı var' diye bağırdı" dedi. Crites daha sonra polis ve özel güvenlik görevlileri tarafından önce yere yıkıldı, daha sonra da miting alanından uzaklaştırıldı. Trump, gizli servis ajanlarına yeterince takdir edilmediklerini belirterek teşekkürlerini iletti.

8 DAKİKA KONUŞABİLDİ

Kampanyalarında şarkıcıların desteğini sık sık kullanan Demokrat aday Hillary Clinton, son 2 gününü Katy Perry ve Beyonce ile oy çağrısı yaparak geçirdi. Clinton, önceki gün Florida eyaletinin ardından Philadelphia'daki seçim kampanyasına devam etti. Florida'da aniden bastıran yağmur nedeniyle kampanyasını kısa kesmek zorunda kalan Clinton, kürsüde sadece 8 dakika konuşabildi.

DEMOKRATLAR PANİKLEDİ

Demokratlar arasında, Clinton'a yönelik incelemelere dair gözle görülür bir endişe hakim. Clinton'ın seçim kampanyası, FBI Başkanı James Comey, Clinton'ın e-postalarıyla ilgili tartışmayı tekrar gündeme getirince sarsıldı ve Cumhuriyetçilerin adayı Donald Trump'ın seçimleri kazanabileceğine dair endişelerin artmasına neden oldu. CNN yorumcusu Van Jones, Cuma günü “Erin Burnett OutFront" programına yaptığı açıklamada, “Tanıdığım her Demokrat pasaportlarının geçerliliğini kontrol ediyor" dedi. Cumhuriyetçi aday Trump, geçtiğimiz hafta kendi adına göze çarpan bir disiplin sergiledi ve kendisini safdışı etmek isteyen Demokratları daha da kızdırdı.

FARK SADECE 1 PUAN

McClatchy-Marist anketinin sonuçlarına göre Clinton sadece 1 puan önde.1-3 Kasım tarihlerinde yapılan bu anket; Clinton'ın, yüzde 44'e yüzde 43 ile sadece 1 puan önde olduğunu ortaya koydu. Washington Post-ABC News tarafından 1-4 Kasım tarihlerinde yapılan ankete göre, Clinton yüzde 48'e yüzde 43 ile Trump'ın beş puan önünde. Amerikalılar, 8 Kasım 2016 tarihinde gerçekleşecek 58'inci başkanlık seçiminde ABD'nin 45'inci başkanını seçecek. Kayıtlı seçmen sayısı 225.8 milyon olan ABD'de, erken oy verme işleminin gerçekleştiği 38 eyalette şimdiden 30 milyonu aşkın oy kullanıldı. ABD'de erken oy verme sürecinde oy kullananların oranı her seçimde giderek artıyor. 2012'deki başkanlık seçimlerinde bu oran yüzde 31.6'ydı. Bu yıl söz konusu oranın daha da yükselmesi bekleniyor.

Kaynak: Yeni Şafak

 

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT