1. HABERLER

  2. HABER

  3. ABD Genelkurmay Başkanı Türkiye'de
ABD Genelkurmay Başkanı Türkiyede

ABD Genelkurmay Başkanı Türkiye'de

ABD Genelkurmay Başkanı Dempsey Ankara'ya geldi. Dempsey, Genelkurmay Başkanı Necdet Özel ile görüşecek.

17 Eylül 2012 Pazartesi 08:13A+A-

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel'in davetlisi olarak geldiği Ankara'da bugün temaslarda bulunacak olan ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Martin Dempsey'in gündeminde ağırlıklı olarak Suriye olacak. Üç günlük kritik ziyaretin bir diğer ana gündem maddesini ise PKK ile mücadelede işbirliği ve istihbarat paylaşımı oluşturacak.

Suriye'de aylardır süren iç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan mültecilerin durumlarının da ele alınmasının beklendiği görüşmelerde, kritik başlıklardan birisinin de Ankara'nın ısrarla gündeme getirdiği 'Tampon Bölge' seçeneği olacağı belirtiliyor. Ancak Dempsey, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamalarda Tampon Bölge'nin doğuracağı güvenlik risklerine dikkat çekerek Washington'un bu öneriye kapı aralamayacağının sinyalini vermişti. Mültecilerle ilgili bir diğer önemli gündem maddesi ise sınırdan kontrolsüz geçişlerin Türkiye için doğuracağı güvenlik risklerinin minimuma indirilmesi olacak.

ABD'nin Türkiye'den NATO adına Ege'de konuşlu ordularının bir kısmını güney sınırına kaydırmasını talep edeceği iddia ediliyor. PKK'yla mücadelede Türkiye için hayati önem arz eden Kuzey Irak üzerinde uçuş yapan Amerikan uçaklarının sağladığı anlık istihbarat da masaya yatırılacak. Yetkililer, ABD'nin geçen aralık ayı itibarıyla Irak'tan ayrılmasından beri anlık istihbaratın sadece İncirlik'ten havalanan insansız uçaklarla sınırlı kaldığına ve bunun da devamlı olmayışının terörle mücadeleye zarar verdiğine dikkat çekiyor.

ABD, U2 casus uçaklarıyla Kuzey Irak'tan görüntü geçmeyi, muhtemel bir uçak kazası sırasında pilotların PKK'ya rehin düşme ihtimaline karşı durdurmuş. Ankara'daki görüşmelerde ABD'den sınırsız anlık istihbarat paylaşımının da ısrarla talep edilmesi bekleniyor.

Kaynak: Zaman

HABERE YORUM KAT