1. HABERLER

  2. HABER

  3. ABD Fransa'da Milyonlarca Telefonu Dinlemiş
ABD Fransa'da Milyonlarca Telefonu Dinlemiş

ABD Fransa'da Milyonlarca Telefonu Dinlemiş

ABD Ulusal Güvenlik Ajansı "NSA"in Fransa'da milyonlarca telefon görüşmesini dinlediği ve elektronik postaları izlediği ortaya çıktı.

21 Ekim 2013 Pazartesi 19:04A+A-

Fransa'da yayımlanan Le Monde gazetesine göre, ABD Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA), Fransa'da milyonlarca telefon görüşmesini dinledi ve  elektronik postaları izledi.

Fransız yetkililerin büyük tepkisine yol açan istihbarat çalışmasına göre Amerikalı ajanlar, sadece 10 Aralık 2012-Ocak 2013 tarihlerinde Fransa'da 70,3 milyon telefon görüşmesini kaydetti. Fransız gazetesine göre, ABD, Fransa'daki terör şüphelileri ile bağlantılı olan iş adamlarının ve üst düzey Fransız bürokratların telefonlarını dinledi. Gazete, konudan haberdar olan Fransız yargısının temmuz ayında ön soruşturma açtığını duyurdu.

Fransız basını, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin Suriye konusunda Paris'te bugün yapacağı görüşmeler öncesi patlak veren skandalın Fransa ve ABD ilişkilerinde kriz yaratacağı görüşünde. Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, ABD'nin Paris Büyükelçisi Charles Rivkin'in iddialarla ilgili kendilerine bilgi vermesi için Dışişleri Bakanlığına çağrıldığını söylemişti.

Le Monde, elindeki bilgilerin kaynağı olarak ABD'den kaçan NSA'nın eski sistem analisti Edward Snowden'ı gösterdi. Snowden daha önce, ABD'nin Brüksel'de AB'li müttefiklerini de dinlediğini iddia etmişti.

Amerikan istihbaratı Meksika liderlerinin e-postalarına girmiş

Meksika hükümeti, ABD'nin, eski Devlet Başkanı Felipe Calderon'un e-postalarını inceleyerek casusluk yapmasını sert bir dille kınadı.

Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, "Hem Meksika hukukuna hem de uluslararası hukuka aykırı olan bu uygulamayı kabul etmemiz mümkün değildir" ifadesi kullanıldı.

ABD'ye diplomatik nota verileceği belirtilen açıklamada, "Komşular ve ortaklar arasındaki ilişkilerde bu tür eylemlere yer yoktur" denildi.

Alman Der Spiegel dergisi, hafta sonu ABD Ulusal Güvenlik Ajansı'nın (NSA) eski sistem analisti Edward Snowden tarafından sızdırılan belgelerin ABD'nin, eski Devlet Başkanı Calderon'un e-postalarını incelediğini ortaya çıkardığını yazmıştı.

Snowden'ın sızdırdığı 2012 tarihli bir başka belge ise NSA'nın şimdiki Meksika Devlet Başkanı Enrique Pena Nieto'nun geçen yılki seçimi kazanmadan önce e-postalarını okuduğunu ortaya çıkarmıştı.

Pena Nieto, iddiaların araştırılmasını istemişti.

AA

HABERE YORUM KAT