1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. ABD Boğaziçi arazisine el koyabilir yalanı
ABD Boğaziçi arazisine el koyabilir yalanı

ABD Boğaziçi arazisine el koyabilir yalanı

OdaTv’nin kendi uydurduğu iddia ile ABD’yi Boğaziçi olaylarına dahil etme çabası sosyal medyada tepki çekti. Kemalist kalıntıların ABD’nin yardımını açıktan istemeye çekinip yalan ve uydurma haberlerle ABD’yi olaylara çekme çabası da dikkatlerden kaçmadı.

07 Şubat 2021 Pazar 11:11A+A-

HAKSÖZ HABER

OdaTv’nin İstanbul Üniversitesi Araştırma Görevlisi Özgün Emre Koç’a dayandırdığı haberinde Boğaziçi Üniversitesi’nin taşınması halinde ABD’nin mülkünü geri alabileceği iddia edildi.

Boğaziçi arazisiyle ilgili sözde dikkat çeken bir belge paylaşıldı. Bu belgeye göre 1971 yılında Boğaziçi arazisinin Türkiye Cumhuriyeti tarafından Robert Koleji’nden alındığı, arazinin başka amaçlarla kullanımı durumunda ise New York Eyalet Mahkemesi tarafından geri alınabileceği iddia edildi.

Özgün Emre Koç adlı kişi sosyal medyada belge ile ilgili, “1. Boğaziçi arazisinin 71'de Robert Kolej'den TC Hükümeti'ne devri esnasında arazinin yalnızca üni faaliyeti kapsamında kullanılması şartı getirilmiş. Arazinin başka bir amaçla kullanımı halinde geri alınacağı, yetkili mercinin New York eyalet mahkemesi olacağı belirtilmiş. 2. Resmi belgelerin orijinalleri Columbia University Nadir Eserler ve Elyazmaları Kütüphanesi'nde arşivlenmiş durumda. İlgili belgelerin kütüphanenin Robert Kolej kayıtları bölümünde 45-55 no arası kutularda mevcut olduğunu gösterir katalog:” ifadelerini kullanması ise OdaTV ve Cumhuriyet gazetesi tarafından çarpıtılarak haberleştirildi.

Kemalist yayın organlarının bu konu ile ilgili yazdığı haberler; ABD’yi Boğaziçi Üniversitesi konusunda göreve çağırma olarak algılandı. Birçok sosyal medya kullanıcısı da bu haberlere ilişkin tepkilerini sosyal medya üzerinden paylaşarak gösterdi.

Oysa paylaşılan metin için uzmanlar, uluslararası bir anlaşma olmadığını söyledi. Bir protokol olarak Robert Koleji mütevelli heyetinin ve Türkiye Cumhuriyeti Bakanlar Kurulu’nun aralarında yaptıkları bir anlaşma olduğu ifade edilen metnin bağlayıcılığının bile sınırlı olduğu ifade edildi. Paylaşılan metne göre, protokolün onaylanması halinde iki yıl içerisinde üniversite faaliyetleri başlatılmadığı takdirde protokolün sona ereceği ve uyuşmazlığın New York Mahkemelerinde görüleceği belirtiliyor.

Özgün Emre Koç da OdaTv ve Cumhuriyet’in haberlerini gördükten sonra sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Bu tweet akışı hakkında yapılan haberlerde atılan "ABD Boğaziçi Üniversitesine el koyabilir" gibi veya türevi olan başlıklar bana ait değildir, habercilerin tasarrufudur. Ben böyle bir şey söylemedim.” ifadelerini kullandı.

Geriye ise yine kendisinin iddia ettiği “Boğaziçi Üniversitesi taşınacak” iddiasına “ABD Boğaziçi Üniversitesi’ne el koyup geri alabilir” iddiasını da dahil eden yalan ve uydurma haberciliğe tevessül eden bir OdaTV ve Cumhuriyet gazetesi kaldı.

Gizliden talep edilen açıktan da reddedilmeyen; Kemalist kadroların muhalefet ceketi giyip itiraz ettikleri her konuda “orduyu göreve çağırma” hevesleri, 15 Temmuz Darbe Girişimi’nin başarısız olmasından ardından yerini ABD’ye bırakmış görünüyor.  

Haberlere kaynak olarak kullanılan söz konusu paylaşım,

ozgun-emre-koc-bogazici.jpg

HABERE YORUM KAT

1 Yorum