1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. FİLİSTİN

  4. Abbas'la Meşal Doha'da Bir Araya Geldi
Abbas'la Meşal Doha'da Bir Araya Geldi

Abbas'la Meşal Doha'da Bir Araya Geldi

Ramallah’taki yönetimin başkanı Mahmud Abbas, Katar'da Hamas Siyasi Büro Şefi Halid Meşal'le bir araya geldi.

05 Mayıs 2014 Pazartesi 17:44A+A-

Katar'da bulunan Abbas, başkent Doha'da ikamet eden Hamas Siyasi Büro Şefi Meşal'le buluştu. İki Filistinli liderin 23 Nisan'da Fetih ve Hamas arasında varılan milli mutabakatın uygulanmasının koşullarını ele aldıkları ifade edildi.

Dünya Bülteni’nde yer alan habere göre Katar resmi haber ajansı QNA, Abbas'ın ayrıca Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad Al Sani'yle Emirlik Divanı'nda görüştüğünü bildirdi. Görüşmede Abbas'ın, Emir'e "Fetih ve Hamas arasında Gazze'de varılan milli mutabakat ve uygulanma biçimlerini anlattığı" ifade edildi. Görüşmede ayrıca Filistin meselesindeki gelişmelerin ele alındığı kaydedildi. 

Öte yandan Abbas'ın yeğeninin düğünü için pazar günü akşam saatlerinde Doha'ya geldiği, söz konusu düğüne Arap dünyası ve Filistin'in ileri gelenlerinin yanı sıra Hamas Siyasi Büro Şefi Meşal'in de katılacağı belirtiliyor.

Filistin'de 2006 yılında seçimleri kazanan Hamas ile Fetih arasındaki anlaşmazlıklar, geçen ay Gazze'de yapılan ve genel ile başkanlık seçimlerine kadar yönetimi sürdürecek ulusal birlik hükümetinin kurulmasını öngören anlaşmayla sona erdirilmişti.

Hamas Siyasi Büro Şefi Halid Meşal, Suriye'deki olaylar nedeniyle yaklaşık 2 yıl önce Katar'a taşınmıştı.

HAMAS VE EL FETİH YENİDEN UZLAŞMA DEDİ

Filistin'in iki önemli hareketi bir kez daha anlaşma imzaladı. Anlaşmanın ardından Meşal ve Abbas'ın bir araya geleceği duyurulmuştu. Görüşme bugün Katar'da gerçekleşti. Hamas'la El Fetih'in bu anlaşması ilk değil.

Taraflar en son 3 Mayıs 2011'de birlik anlaşması imzalamış ve farklılıkları bir kenara bırakmaya karar vermişti. Ancak anlaşmanın ardından İsrail Gazze'ye uyguladığı kuşatmayı yoğunlaştırdı. İsrail'in saldırılarının artması Hamas ve El Fetih'in anlaşmadan uzaklaşmasına neden oldu. Fetih bu süreçte İsrail'e taviz vermekle suçlandı. Fetih'in taviz vermesine rağmen İsrail'in saldırılarında herhangi bir azalma gözlenmemesinin ardından, taraflar geçtiğimiz ay aralarındaki husumeti bitirip, Filistin'de birliği tesis etmek için yeniden imza attı.

Anlaşmanın ardından, iki hareketin de önemli isimleri bugün bir araya geldi.

 

HABERE YORUM KAT