1. HABERLER

  2. HABER

  3. DÜNYA

  4. AB üyesi 3 ülkenin başbakanları Kiev'de ne yapabilir?
AB üyesi 3 ülkenin başbakanları Kiev'de ne yapabilir?

AB üyesi 3 ülkenin başbakanları Kiev'de ne yapabilir?

Doğu Avrupa’nın üç başbakanı, Kiev’e destek mesajı götürdü. AB’nin ağırlık merkezinin en azından bu günlerde büyük ölçüde doğuya kaydığı düşünülüyor.

17 Mart 2022 Perşembe 15:17A+A-

Polonya, Çekya ve Slovenya başbakanları, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy'e dayanışma ve desteklerini sunmak için salı günü trenle Kiev'e gitti.

Resmi bir AB görevi çerçevesinde gerçekleşmese de ziyaretin Brüksel ve Birleşmiş Milletler'le birlikte koordine edildiği söyleniyor. Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskiy güçlü bir işaretten bahsetti. Avrupa basını ise durumu farklı değerlendirdi. 

Putin'in yenilgisinin kanıtı

La Repubblica etkilenmiş görünüyor:

“Avrupalı yolcularıyla savaşın ortasındaki Ukrayna'yı aşıp, Putin'in bombalarına karşı canlı kalkana dönüşen Kiev treninin verdiği çok sayıda mesaj var. Birincisi sembolik değil, gerçek. Yaklaşık üç haftadır süren işgal ve binlerce kayıptan sonra, Rus askerleri başlıca hedefleri olan Kiev'i işgal edip kukla rejim kurmakta başarısız oldu. ... Devlet Başkan Zelenskiy görevinin başında, Avrupalı meslektaşlarını kabul ediyor ve hatta bombalar altında da olsa basın toplantıları düzenlemeye çalışıyor. ... Dinyeper nehri kıyısındaki büyük beyaz şehir, top ve tanklarla çevrili. Putin, buna rağmen Lviv'den gelen treni durduramadı. Ya da Kremlin hükümdarının itibarı açısından belki de daha acısı, buna cesaret edemedi.”

Resmi bir AB ziyareti daha yerinde olurdu

Rzeczpospolita daha ziyade şüpheyle yaklaşıyor:

“2008 Gürcistanı'nı hatırlayalım: Dünya farklıydı. Çok az sayıda insan bunun farkında olsa da, Rusya bugün olduğu kadar tehlikeliydi. O dönem Polonya Cumhurbaşkanı Lech Kaczynski, Ukrayna, Litvanya, Estonya ve Letonya liderleriyle birlikte Rus işgali altındaki Tiflis'e gitmişti. ... Kiev ziyareti, kendilerini öldürmek, güçsüz kılmak ve ülkelerini ele geçirmek isteyen bir işgalciye karşı büyük bir özveriyle savaşan Ukraynalılarla dayanışma eylemidir. Sorulması gereken soru, neden yalnızca bu üç AB ülkesinin başbakanlarının bunu yapma kararlılığını gösterdiğidir.”

 

HABERE YORUM KAT