1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. 6 muhalefet liderini tek bir konu etrafında toplayabilmek!
6 muhalefet liderini tek bir konu etrafında toplayabilmek!

6 muhalefet liderini tek bir konu etrafında toplayabilmek!

Muhalefet partileri tek bir çatı altında buluşurken AK Parti hangi gündem ile meşgul!

26 Ocak 2022 Çarşamba 12:55A+A-

HAKSÖZ HABER

Türkiye’nin yönetim sistemi Türkiye kurulduğundan beri tartışılıyor. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ise yeni olması bir yana kendi has sorunlarla bu tartışmanın içine dahil oldu.

Lider/kişi merkezlilik  ve işleyişi eskisine göre daha zorlu bir hale getirdiği yönündeki eleştirilerin toplumsal bir karşılığı olduğu aşikar. AK Partili isimler de yeni sistemin tartışmaya açık olduğunu ifade etmek durumunda kalmışlardı.

2023 yaklaşırken iktidarı en fazla zorlayacak konuların başında ekonomi ve yönetim sistemi tartışmaları geliyor. AK Parti bu meseleyi öyle bir noktaya getirdi ki bütün muhalefeti tek bir konu etrafında birleştirdi.

Bu noktada muhalefet partilerinin bir araya gelme başarısı göstermeleri onların hanesine artı olarak yazılabilir ancak asıl mesele bunu engelleyememektir. 6 tane muhalefet liderinin bir konu etrafında size karşı birleşmiş olması siyaseten doğru adımların atılmadığının göstergesidir! "Bunlar zaten hain" gibi basit bir çıkışla meseleyi okumak hiçbir şeyin çözümü olmayacak! Geçtiğimiz gün toplanan AK Parti grubunda gazetecilere ulaşan bilgilere göre en çok konuşulan konu "Sezen Aksu" meselesi oldu! 

AK Parti’nin karşı karşıya kaldığı bu problemin temel sebebi de biliniyor. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nden memnun olan, en ufak eleştirinin dahi getirilmesine müsaade etmeyen tek siyasi oluşum MHP.

MHP’liler sistemden o kadar memnun ki sanırsınız liderlik koltuğunda MHP’li bir isim oturuyor. AK Parti’den daha çok sistemin savunuculuğunu yapan MHP, muhalefetin bu konuda söz ve eylem birlikteliği hakkında bir şey düşünüyor mu orası muamma!

Büyük bir ihtimalle ciddiye almama yoluna gidiyorlardır. Ancak atı alan Üsküdar’ı geçiyor! Muhalefet partisi liderlerinin "Güçlendirilmiş Parlamenter Sisteme geçiş için Ortak Mutabakat Metni” doğrultusunda bir araya gelebilmeleri dikkat çekici bir gelişmedir. Yaklaşan seçimler "çatı aday" meselesi de bu buluşmada konuşulabilir...

CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, DEVA Partisi, Gelecek Partisi ve Demokrat Parti’nin yönetim sistemini liderlerin katıldığı bir toplantıda tartışmaya açması zaten toplum için oldukça sorunlu bir çerçeveye sahip olan meselenin iyice göze batmasına sebep olacaktır!

Siyaset boşluk kabul etmiyor. "Yanlış yapmış olabiliriz" denilerek gerekli adımları atmak hatta bunun sinyalini dahi vermek önemli bir kazanım olabilirdi. Siz yapmazsanız başkaları yapıyor!

HABERE YORUM KAT

20 Yorum