1. HABERLER

  2. HABER

  3. 5+1 Ülkeleriyle Nükleer Müzakere Başladı
5+1 Ülkeleriyle Nükleer Müzakere Başladı

5+1 Ülkeleriyle Nükleer Müzakere Başladı

İran'la dünya güçleri arasında Tahran'ın nükleer programıyla ilgili müzakereler, Türkiye'nin ev sahipliğinde başladı.

14 Nisan 2012 Cumartesi 11:38A+A-

 

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, toplantı öncesinde İranlı başmüzakereci Said Celili'yi, karşı tarafı temsil eden AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton'u ve müzakereci ülkelerin dışişleri bakan yardımcılarını karşıladı. Basına kapalı olarak devam eden müzakerelere Türkiye katılmıyor.

Bugünkü müzakerelerde ilerleme kaydedilmesi durumunda, ikinci tur görüşmelerinin Irak'ın başkenti Bağdat'ta yapılması planlıyor.

Ashton'un sözcüsü: İkinci tur müzakereler, bugünkü görüşmelere bağlı

AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton'un sözcüsü Michael Mann, İran'la ikinci tur müzakerelerin yapılıp yapılmayacağına bugünkü toplantıda karar verileceğini söyledi.

Müzakereler devam ederken basın mensuplarına bilgi veren Mann, muhtemel ikinci turun Irak'ın başkenti Bağdat'ta yapılması konusunun da henüz kesinleşmediğini ifade etti.

Geçtiğimiz yıl yapılan müzakerelerden hiçbir sonuç alınamadığını hatırlatan sözcü, "Bu kez umutluyuz. İranlıların, nükleer programları üzerinde müzakere konusunda ciddi oldukları izlenimini aldık. Tabii, şu anda içeride neler olduğuna bağlı." dedi.

Ashton'un sözcüsü Michael Mann, Türkiye'ye de müzakerelere ev sahipliği yaptığı için teşekkür etti.

Dünya basınından büyük ilgi

İran'ın 5+1 ülkeleriyle İstanbul'da yaptığı nükleer müzakereler başladı. 15 ay aradan sonra tekrar yapılan müzakerelere basının ilgisi bir hayli yoğun oldu.

İstanbul Kongre Merkezi'nde gerçekleşen görüşmeye yerli ve yabancı basından birçok gazeteci katıldı. Müzakerelere 29 farklı ülkeden 220 yabancı gazeteci akredite olurken, Türk basın mensupları ile toplam akredite sayısı 560'ı buldu.

BBC'den James Reynold, 27 Ocak 2011 de İstanbul'da gerçekleşen müzakereleri takip ettikleri gibi bugünkü görüşmeleri ve delegelerin söylemlerini de takip edeceklerini belirtti. Reynold, "İran nükleer programıyla ilgili görüşme şu sıralar dünyanın en önemli haberlerinden biri." dedi.

Önceki görüşmelerde İran ile hemen hemen hiçbir konuda anlaşamaya varamayan Batılı diplomatlar, bu turda Tahran yönetiminden ciddiyetle müzakere etme arzusunu görmek istiyor.

İran'ın müzakere ettiği 5+1 ülkeleri Amerika, Rusya, İngiltere, Fransa, Çin ve Almanya'dan oluşuyor.

 

HABERE YORUM KAT