1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. 27 Mayıs ve sol-Kemalistlerin müzmin darbe severliği!
27 Mayıs ve sol-Kemalistlerin müzmin darbe severliği!

27 Mayıs ve sol-Kemalistlerin müzmin darbe severliği!

27 Mayıs Darbesi’nin yıldönümünde yine Kemalistlerin darbe şakşakçılığına şahit olduk!

28 Mayıs 2021 Cuma 19:28A+A-

HAKSÖZ HABER

Kemalistlerin askeri darbeleri müesses nizamın devamı için zorunluluk olarak gördükleri artık malumun ilamı. Kemalist rejimin koruyucusu olarak TSK her darbe yaptığında sistem kendini revize etmiş oluyor.

Tabi Kemalistler için bazı darbeler diğerlerinden daha evladır. En makbul darbe ise 27 Mayıs Darbesi’dir. 27 Mayıs 1960 senesinde Menderes hükümetine karşı yapılan darbe sol-Kemalist çevreler için rejimin yeniden kazanılması anlamına geliyor.

Cumhuriyet yazarı Emre Kongar “İki 27 Mayıs” başlıklı yazısında 27 Mayıs için kendince geçerli sebepler bulmaya çalışıyor. Darbe için meşru zemin oluşturmak darbe sever bir utanmazın en büyük göstergelerindendir. Şüyuu vukuundan beter olan bu müptezeller darbeleri haklı çıkarmak için ucuz yollara başvururlar.

Emre Kongar tam da böylesi meşum bir bakış açısıyla Menderes’in “sivil darbe” yaptığını masum askerciklerin ise buna karşı darbe yapmak zorunda kaldıklarını öne sürüyor. Sadece Menderes ile birlikte iki tane DP’linin idamına şerh düşüp bunların cinayet olduklarını ifade ediyor. İdamlar olmasa her şey on numara sizin anlayacağınız!

Cumhuriyet’in ahvali böyleyken bir de işin Aydınlık boyutu var. Vatan Partisi’nin paçavrası olan Aydınlık “27 Mayıs’ın 61. yılında: Menderes-Dulles görüşmesi” başlıklı yazıda  “Menderes’in batı hayranlığından” bahsederek kendince memlekete verdiği zararları anlatmak istiyor. Hâlbuki mesele Menderes değil ki! Seçimle gelmiş olan bir siyasi idare askeri darbeyle cebren devriliyor. Buna şerhsiz bir şekilde karşı çıkmak için insan olmak yetmez mi!

HABERE YORUM KAT

4 Yorum