1. HABERLER

  2. HABER

  3. "27 Mayıs Darbesi Cumhriyet İçin Yapıldı"
27 Mayıs Darbesi Cumhriyet İçin Yapıldı

"27 Mayıs Darbesi Cumhriyet İçin Yapıldı"

27 Mayıs darbesi ve 12 Mart muhtırası alt komisyonu, Milli Birlik Komitesi üyesi emekli Yarbay Mehmet Kadri Kaplan'ı dinledi.

21 Haziran 2012 Perşembe 10:05A+A-

Kaplan, 27 Mayıs darbesini 'müdahale' olarak nitelendirirken 1961 Anayasası'yla müdahaleyi 'devrim'e dönüştürdüklerini savundu. Kaplan, cuntanın orduda yaptığı kıyımı ise şu sözlerle itiraf etti: "MBK olarak bütün generalleri emekli etmeyi düşündük. Ancak yüzde 90'ını emekliye ayırdık. Subayların da yüzde 33'ü emekli edildi."

Darbe öncesinde nisan ayının çok önemli olduğunu, liderlerin üzerine düşeni yapmadığını iddia eden Kaplan, "Liderler bu işi değiştirebilirdi, nisan ayında seçim olsaydı 27 Mayıs hiç olmayabilirdi" dedi. DP partinin iktidara gelmesinin ardından 10 yıl boyunca "Bu badireden nasıl çıkılır?" sorusunun sorulduğunu belirten Kaplan, darbenin olmaması durumunda çok kötü olaylar olabileceğini ileri sürdü. Kaplan, "Buna inanmıştık. Biz kurmay subaydık, subaydık, cumhuriyetin kuruluş ilkelerine bağlıydık" ifadelerini kullandı. Kaplan, darbe gerekçeleri arasında 'İsmet Paşa'nın Uşak'ta kafasına taş atılmasını, Topkapı'da ölüme sevk edecek planlar peşinde koşulması, Meclis'te Tahkikat Komisyonu kurulmasını' saydı. İsmet İnönü'nün subaylar için 'kahraman' olduğunu belirten Kaplan, "Ona yapılacak taarruzu kabul edemezdik. İsmet Paşa'ya Topkapı'da bir şey olsaydı iç harp çıkardı. Türkiye'de halk boğaz boğaza gelirdi. 27 Mayıs birçok şeyi engelledi" diye konuştu.

Mehmet Kadri Kaplan, milletvekillerinin Adnan Menderes'in idam edilmesine ilişkin sorusuna da şu karşılığı verdi: "Sizin kadar üzülmediğimizi zannediyorsanız yanılıyorsunuz. Elbette üzgünüz. Keşke olmasaydı. Ancak 'keşke olmasaydı'nın altında 'keşke oldurulmasaydı' var. 27 Mayıs derken, 26 Mayıs'ı unutamazsınız. 12 Eylül derken 11 Eylül'ü unutamazsınız. 28 Şubat derken, Sincan'ı unutamazsınız. Mercedesler içinde başbakanlık konutuna giden o tabloyu unutamazsınız" Bu sözlere Komisyon Başkanı Enver Yılmaz, "Ne sakıncası var? Her bir olay karşısında her yüzbaşı, binbaşı darbe mi yapsın?" diye tepki gösterdi.

Kaplan, CHP'li Ahmet Toptaş'ın sorusu üzerine MBK'da Alparslan Türkeş'in grubu içinde olmadığını söyledi. Türkeş için "Çok severim. Kesin Atatürkçü bir arkadaşımdı. Tereddüt yok. Komitede yakın işbirliğimiz olmuştur ama yollarımız ayrılmıştır" dedi. ZAMAN

HABERE YORUM KAT