1. HABERLER

  2. HABER

  3. 139 General ve Amiral Cezaevine Konuldu
139 General ve Amiral Cezaevine Konuldu

139 General ve Amiral Cezaevine Konuldu

Darbe teşebbüsünde bulunulduğu gerekçesiyle 2007’den bu yana 139 general ve amiral cezaevine konuldu

07 Ocak 2012 Cumartesi 12:26A+A-

Hükümeti devirmeye yönelik darbe teşebbüsünde bulunulduğu gerekçesiyle 2007’de yapılan operasyonlarla Türkiye gündemine giren Ergenekon soruşturmasında ilk kez bir eski Genelkurmay Başkanı tutuklandı. Şu ana kadar 58’i görev başında, 81’i de emekli general ve amiral cezaevine konuldu.

İstanbul’un Ümraniye İlçesi’nde bir gecekonduda ele geçirilen 27 adet el bombasıyla Türkiye’nin gündemine oturan Ergenekon soruşturması, emekli, Orgeneral İlker Başbuğ’un cezaevine gönderilmesiyle, dört yıllık süreçte gözaltına alınan veya tutuklanan general veya amirallerin durumunu bir kez daha hatırlattı.

En kıdemlileri İlker Başbuğ

Ergenekon, Balyoz, İnternet Andıcı, İrticayla Mücadele Eylem Planı, Poyrazköy, Gölcük ve Kafes gibi davalarda bugüne kadar birçok emekli ve muvazzaf subay tutuklandı. Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, bu kapsamda tutuklanan en yüksek rütbeli isim oldu. Başbuğ tutuklanana kadar en yüksek rütbeli askerler emekli kuvvet komutanlarıydı.

Eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Özden Örnek ve eski Hava Kuvvetleri Komutanı İbrahim Fırtına, Balyoz’un tutuksuz yargılanan sanıklarıydı. Ancak daha sonra 163 sanık hakkında çıkarılan tutuklama ve yakalama kararı bu iki komutan için de geçerli oldu. Örnek ve Fırtına tutuklandı, böylece ilk kez kuvvet komutanları tutuklu sanıklar arasında yerini aldı. Balyoz soruşturmasının sonraki aşamalarında da tutuklamalar devam etti. Halen görevi başında olan 2 orgeneral daha tutuklandı.

58 general tutuklandı

İnternet Andıcı Davası kapsamında tutuklananlar ise ağırlıklı olarak muvazzaflardan oluştu. Gölcük Donanma Komutanlığı’nda ve Eskişehir’de emekli bir albayın evinde yapılan aramalarda elde edilen belgeler doğrultusunda Hava Harp Okulu Komutanı Orgeneral Bilgin Balanlı tutuklandı.

Firari general aranıyor

İnternet Andıcı davasında, hakkında tutuklama kararı bulunan Tümgeneral Mustafa Bakıcı yurtdışına firar etmiş, yine yakalama kararı bulunan Eğitim ve Doktrin Komutanı (EDOK) Komutanı Orgeneral Nusret Taşdeler ise GATA’ya yatmıştı.

Tüm soruşturmalarda bugüne kadar görevi başındaki 58 general tutuklanmış oldu. Halen Kara Kuvvetleri Komutanlığı’ndan 17 general, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’ndan 25 amiral, Hava Kuvvetleri Komutanlığı’ndan 13 general ve Jandarma Genel Komutanlığı’ndan üç general tutuklu bulunuyor.

Ergenekon davasında aralarında Orgeneral Şener Eruygur ve Hurşit Tolon’un da yer aldığı emekli 81 amiral ve general de sanık durumunda bulunuyor.

 

HABERE YORUM KAT