1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Tek Millet ve Devlet Değil, Tek Ümmet
Tek Millet ve Devlet Değil, Tek Ümmet

Tek Millet ve Devlet Değil, Tek Ümmet

Mustafa Siel, İslam Devleti konusunu işlemeye devam ediyor.

19 Eylül 2014 Cuma 23:57A+A-

Mustafa Siel / Haksöz Haber

İslam Devleti Değil, İslam Devletleri!

İslam Devleti Olur mu başlıklı yazımızda, İslam Devletinin tartışılamayacak derecede açık bir gerçeklik ve gereklilik olduğu, asıl üzerinde durulması gereken hususun bu devlete gidiş süreci ile nasıl bir devlet olması gerektiği idi.

Öncelikle bir kavramı netleştirmek gerekiyor. Biz İslam devletinden bahsederken, reel tekil bir yapılanmayı değil, bir kavramı kastediyoruz. Bu nedenle teorik anlamda İslam devleti terimini kullanırken, reel anlamda İslam devletlerinden bahsediyoruz aslında. En azından İslam’ın yeniden devletleşme sürecinin ilk aşamaları için kaçınılmaz bir ayrım bu kavramsallaştırmalar.

İla nihaye küresel bazda tek bir İslam devleti idealimiz elbette söz konusudur ve kıyamete kadar olacaktır. Lakin bu ideale gidişte merhale gözetmeyip, Işid misalinde olduğu gibi tek bir yapının yada İran misalinde olduğu gibi tek bir devletin kendini merkeze oturtup, tüm dünya Müslümanlarından biat beklemesi gibi marazi bir durumla gidilmesi mümkün olmak bir yana, daha fazla parçalanma ve Müslümanları birbirine düşürme gibi olumsuz neticeler doğurması kaçınılmazdır.

Ümmetten Ulusa

Şu açık bir vakıadır ki, peygamberimizin kurduğu İslam devleti sonraları parçalanmış ve tarih boyunca farklı İslam devletleri olmuştur. Tarih boyunca akidevi, sosyal, siyasi, mezhebi, meşrebi, nefsi vs. nedenlerle bu devletleri tek bir çatı altında toplamak mümkün olmadığı gibi; 1. Dünya Savaşında İslam’ın son kalesi Osmanlı Devletinin yıkılmasının ardından, batılı fikirlerce zehirlenen mankurtların eliyle İslam beldeleri halkları uluslara ayrılmış ve bu ulusçuluklar az yada çok taban bulmuştur maalesef.

Bu acı verici dönüşümü görmek isteyenler, Yakup Kadri Karaosmanoğlu’nun Yaban isimli romanında, savaşta kolunu kaybettiğinden dolayı emir erinin köyüne yerleşen mankurt bir subay ile emir eri olan Anadolu köylüsü arasında geçen diyaloğu bir kez daha hatırlamalıdırlar. Aydın! Subayımız emir erine Türk olduğunu söyleyince, emir eri, haşa biz Müslümanız elhamdülillah diye cevap verir.

Türkiye’de ve diğer İslam beldelerinde nasıl laik ve İslam düşmanı ulusçuluklar, olmuyorsa milli dindarlıkçılar oluşturulduğu hepimizin bildiği bir vakıa olup, asıl konumuz bu olmadığından ayrıntılara girmeyeceğiz.

Yazının Devamı >>>

Etiketler : , ,