1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Suriye Ordusu 'İnsanlığa Karşı Suçlar İşledi'
Suriye Ordusu İnsanlığa Karşı Suçlar İşledi

Suriye Ordusu 'İnsanlığa Karşı Suçlar İşledi'

Birleşmiş Milletler yetkililerinin hazırladığı insan hakları raporunda Suriye güvenlik güçlerinin protestoculara karşı ''insanlığa karşı suçlar işlediği'' ileri sürüldü.

28 Kasım 2011 Pazartesi 20:33A+A-

Bağımsız bir BM paneli tarafından hazırlanan raporda, hükümet karşıtı protestolara katılan sivillerin cinayet, işkence ve cinsel saldırı kurbanı olduğu iddia ediliyor.

Suriyeli yetkililerin ciddi insan hakkı ihlallerinden sorumlu tutulduğu raporda, Beşar Esad hükümetine suçluların derhal cezalandırılması çağrısında bulunuldu.

BM müfettişlerinin Suriye'ye giriş yapmasına izin verilmediği için, raporu hazırlayan heyet 200'ü aşkın görgü tanığı ile yapılan mülakatları kanıt olarak gösteriyor.

İfade verenler arasında, silahsız kişilerin üzerine ateş açmayı reddederek ordudan firar ettiğini söyleyen Suriyeli askerler de var.

BM yetkilileri, Mart ayından bu yana Suriye'deki protesto olaylarında 3500'ü aşkın kişinin can verdiğini tahmin ediyor.

Bu rapordan önceki saatlerde Fransa Dışişleri Bakanı Alain Juppe, Arap Birliği'nin protestoculara yönelik şiddet nedeniyle Şam'a yaptırım kararı vermesinin ertesinde ''Suriye lideri için zamanın daralmakta olduğunu'' söyledi.

Arap Birliği'nin Pazar günü onayladığı, daha önce görülmemiş nitelikteki yaptırımlar arasında, mal varlıklarının dondurulması ve yatırımların durdurulması da bulunuyor.

Suriye Dışişleri Bakanı Velid el-Muallim ise Arap Birliği'nin yaptırım kararıyla, ''Krizin çözümünü sağlayacak fırsat penceresini kapatmış olduğunu'' açıkladı.

Şam'da bir basın toplantısı düzenleyen Muallim, Suriye yetkililerinin silahlı bir ayaklanmaya karşı mücadele verdiğini ve Arap Birliği'nin bu gerçeği görmeyi reddettiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Beşar Esad hükümeti yaşanan şiddet olaylarından ''silahlı çeteleri ve teröristleri'' sorumlu tutuyor.

Dışişleri Bakanı Velid el-Muallim'in basın toplantısına Suriye'nin çeşitli kesimlerinde kaydedildiği söylenen çatışma ve parçalanmış ceset görüntüleri eşlik etti. Suriyeli bakan, bu video görüntülerinin Suriye'nin ''teröristlere karşı verdiği mücadelenin kanıtı olduğunu''söyledi.

Muallim ayrıca, Suriye anayasasında değişikliğe gidildiğini de duyurdu ve Baas Partisi'nin bundan böyle resmen iktidar partisi olarak nitelenmeyeceğini kaydetti.

BBC

HABERE YORUM KAT

1 Yorum