1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. "Suriye Krizi Obama'nın Peşini Bırakmayacak"
"Suriye Krizi Obama'nın Peşini Bırakmayacak"

"Suriye Krizi Obama'nın Peşini Bırakmayacak"

ABD Başkanı Obama'nın Suriye politikasını farklı açılardan eleştiren uzmanlar, IŞİD'in, Washington'ın Suriye krizini ele almadaki başarısızlığının doğrudan sonucu olduğunu belirtiyor.

28 Nisan 2016 Perşembe 13:40A+A-

ABD Başkanı Barack Obama, geçtiğimiz günlerde yaptığı, “Suriye'de Esed'i askerî yollardan devirmeyi hiçbir zaman planlamadık.” açıklamasıyla yeniden gündeme geldi.

Konuyla ilgili AA'ya değerlendirmelerde bulunan uzmanlar, Obama'nın Suriye politikasının belirsizliklerle dolu ve etkisiz olduğuna, buna mukabil askerî müdahale yolunu seçen Rusya ile İran'ın ülkedeki güç dengesini Esed lehine değiştirdiğine işaret ettiler.

“Suriye Krizi Obama’nın Peşini Bırakmayacak”

Denver Üniversitesi’nde uluslararası ilişkiler profesörü ve Ortadoğu Çalışmaları Merkezi’nin başkanı olan Nadir Haşimi, AA muhabirine, Obama yönetiminin Suriye'deki krizi ele alma biçiminin, bu ülkedeki savaşta yüz binlerce insanın hayatını kaybetmesinin önemli sebeplerinden biri olduğunu söyledi.

Haşimi şunları kaydetti:

“Bundan 20 yıl önce nasıl Bosna ve Ruanda'daki katliamlar Clinton yönetiminin peşini bırakmadıysa, Suriye'deki kriz de görevinden ayrıldıktan sonra Obama'nın peşini bırakmayacak. Bazı şeyleri zamanında yapmış olsalardı durum farklı olabilirdi. Sonuçta yüz binlerce insan hayatını kaybetti.”.

“Obama'nın Suriye Politikası Tamamen Başarısızlıktır”

Washington merkezli düşünce kuruluşu Ortadoğu Enstitüsü (MEI) uzmanlarından Murhaf Jouejati, “Obama'nın, eğer varsa, Suriye politikası tamamen bir başarısızlıktır.” diyerek, Obama'nın “Kimyasal silah kırmızı çizgimizdir.” açıklaması ve Esed'in 2013 yazında kimyasal silah kullanarak bu çizgiyi ihlal etmesinden önce ABD'nin Esed rejimini devirebilme imkânının olduğuna vurgu yaptı.

Jouejati, “Obama yönetiminin Suriye'deki ayaklanmanın ilk safhalarında güç kullanmaya ihtiyacı bile yoktu. Sâdece rejimi güç kullanmakla tehdit edebilir ya da ılımlı Özgür Suriye Ordusu'na destek verebilirdi.” dedi.

“Obama'nın Suriye Politikası Bilinçli Bir Tercih”

Smith College'de Ortadoğu profesörü olan ve bir dönem, Esed sonrası geçiş sürecine ilişkin planlamalar yapmayı amaçlayan “Sonraki Gün Projesi” (The Day After Project) kapsamında görev yapan Steven Heydemann ise AA'ya yaptığı değerlendirmede Obama'nın Suriye politikasının “bilinçli” bir tercih olduğuna vurgu yaptı.

Heydemann, Washington'ın, bazı “silahlı muhalif güçler”e destek vererek Esed'in görevinden uzaklaştırılmasını sağlamaya yönelik adımlar attığını iddia etti.

AA

HABERE YORUM KAT