1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SUDAN

  4. Sudan, Mısır ve Etiyopya Barajlar Konusunda Anlaştı
Sudan, Mısır ve Etiyopya Barajlar Konusunda Anlaştı

Sudan, Mısır ve Etiyopya Barajlar Konusunda Anlaştı

Sudan, Mısır ve Etiyopya dışişleri bakanlarının, Hedasi Barajı ile ilgili Sudan'ın başkenti Hartum'da gerçekleştirilen müzakerede "ilkeler anlaşması" sağladıkları bildirildi.

06 Mart 2015 Cuma 06:00A+A-

Sudan, Mısır ve Etiyopya dışişleri bakanlarının, Hedasi (Nahda) Barajı ile ilgili Sudan'ın başkenti Hartum'da gerçekleştirilen müzakerede "ilkeler anlaşması" sağladıkları bildirildi.

Sudan Dışişleri Bakanı Ali Kerti, düzenlenen ortak basın açıklamasında, Doğu Nil havzası ile Nahda Barajı'ndan faydalanma ve işbirliği konusunda "ilkeler anlaşması" ile ilgili 3 ülke arasında tam uzlaşı bulunduğunu belirtti.

Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şükri de bu ilkeler anlaşmasının, siyaset ve sanat istikametinde atılan işbirliği adımlarının başlangıcı olduğunu vurguladı.

Bu anlaşmanın, Nil Nehri'nin döküldüğü Sudan ve Mısır'ın endişelerine cevap verdiğini kaydeden Şükri, 3 ülkeden uzmanların bugün, 3 gün sürecek toplantılara başlayacağını dile getirdi.

Etiyopya Dışişleri Bakanı Tedros Adhanom da elde edilen sonuçlardan memnun olduklarını ifade ederek, anlaşmaya varılan ilkelere uyacaklarına işaret etti.

Dışişleri bakanları, varılan "ilkeler anlaşmasının" ayrıntıları ile ilgili bilgi vermedi.

Etiyopya'nın 2011'de Nil'in iki kolundan birini teşkil eden Mavi Nil'in yatağını değiştirerek, Nahda Barajı'nın inşasına başlamasıyla nehrin sularının kullanımı konusundaki tartışmalar alevlenmişti.

Mısır, Nil konusunu "kırmızı çizgi" olarak ilan ederken, Nil yatağında yer alan Afrika ülkeleri Etiyopya, Kenya, Burundi, Uganda, Ruanda, Tanzanya ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti, nehir sularının adil paylaşımını istiyor.

AA

HABERE YORUM KAT