1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Soykırım Değil, ‘Tehcîr’in Acı Neticeleri ve ‘Muqatele’..
Soykırım Değil, ‘Tehcîr’in Acı Neticeleri ve ‘Muqatele’..

Soykırım Değil, ‘Tehcîr’in Acı Neticeleri ve ‘Muqatele’..

Selahaddin E. Çakırgil, gündemi yorumluyor:

19 Nisan 2015 Pazar 03:15A+A-

‘Jenosid / Genocide’, sırf inancından, ırkından, etnik kökeninden, kan soyu veya aid olduğu coğrafyadan, sosyal sınıfından, dilinden, cinsiyetinden vs. dolayı insanların kitlevî olarak öldürülmeleri cinayetine uluslararası hukuk dilinde verilen  isim.. İngilizce bir kelime.. Soykırım, herhalde, tercümede kullanılan en yakın kelimelerden birisi.. Ve insanlık aleyhine işlenen suçlar için kullanılmakta..

Beşer tarihi, bu açıdan büyük katliâm ve soykırım örnekleriyle doludur..

250 yıl öncelerdeki fr. düşünürlerinden François-Marie A. Voltaire, Amerika kıt’asına giden Avrupalı ‘beyaz’ yağmacı ve istilacıların, orada 12 milyon yerli insanı toptan yokettiklerini yazmıştır. Uzak bir zaman dilimi değil.. Amerika’nın keşfi üzerinden bugün, sadece  525 sene geçmektedir..

Daha sonraki asırlarda, hele de Afrika’nın derinliklerine giren Avrupalıların, oradaki siyah ırktan insanlara, insan olarak bile bakmadıkları, onları kitleler halinde öldürdükleri, onları avlamak için özel ‘safarî’ gezileri bile tertibledikleri ve de bu ‘siyah’ insanlardan genç ve kuvvetli olanlarını da ‘insan şeklindeki akıllı hayvanlar’  olarak niteleyip,  zincirlere vurarak sürüler halinde, köle ticareti yoluyla Amerika ve diğer coğrafyalara gönderildikleri bilinmiyor değil..

Yine, 500 yıl önce bu günlerde, Avrupa’nın, katolik/ proteston mezhebleri arası ve 30 yıl süren nasıl korkunç savaşlara giriftar olduğunu da hatırlayabiliriz. Öyle ki, onbinler, yüzbinler, sırf kendi mezheblerinden çıkıp karşı mezhebe girdiği veya karşı mezhebde kaldığı için, kitleler halinde yok ediliyor ve hattâ, bedenlerine demir çatallar batırılan ‘zındık’lar kilise duvarlarının mazgal deliklerinden, aşağıda kilise duvarlarının dibinde yakılan ateşlerin alevleri üzerinde canlı canlı yakılıyor,  ya da daha az masraflı olsun diye, dev sandıklara diklemesine yerleştirilen insanlar suyun dibine gönderiliyorlardı. Bu korkunç örnekler, kendi kitablarında yazılıdır.

Yazının Devamı >>>