1. HABERLER

  2. HABER

  3. DÜNYA

  4. Slovakya'da Sandıktan Koalisyon Çıktı
Slovakya'da Sandıktan Koalisyon Çıktı

Slovakya'da Sandıktan Koalisyon Çıktı

Slovakya'da dün yapılan genel seçimde Başbakan Robert Fico liderliğindeki Sosyal Demokrat Parti (Smer) seçimden birinci sırada çıkmasına rağmen parlamento çoğunluğunu kaybetti.

06 Mart 2016 Pazar 19:12A+A-

Devlet İstatistik Ofisi tarafından açıklanan resmî olmayan sonuçlara göre Smer (Sosyal Demokrat Parti) yüzde 28.2 oy oranıyla seçimden birinci parti olarak çıktı. Ancak 2012'den bu yana ülkeyi yöneten Başbakan Fico'nun aldığı bu oy oranı, tek başına iktidar döneminin sona erdiği anlamına geliyor.

Seçim sonuçlarına göre, Özgürlük ve Dayanışma Partisi (SaS) yüzde 12, Sıradan Halk ve Bağımsız Kişiler Partisi (OL’aNO) yüzde 11, Slovakya Halk Partisi (SNS) yüzde 8.6, Slovakya Bizim Halk Partisi (LSNS) yüzde 8, Biz Aileyiz (Sme Rodina-Boris Kollar) partisi yüzde 6.6, Köprü Partisi (Most-Hid) yüzde 6.5 ve Ağ Partisi (Siet) yüzde 5.5 oy oranına ulaştı.

Ana Muhalefet Partileri Barajı Aşamadı

Seçimde ana muhalefet partisi Hristiyan Demokratik Hareketi (KDH) ve Slovak Demokratik ve Hristiyan Birlik-Demokratik Partisi (SDKU-DS) yüzde 5 olan seçim barajını aşamadı.

Sonuçlara göre, 4 yıllık tek başına iktidar döneminin ardından ülkede yeni bir koalisyon dönemi başlıyor. Gözlemciler, Başbakan Fico liderliğinde “merkez sol” veya “merkez sağ” koalisyon hükûmeti kurulabileceğini belirtiyor.

Katılım Yüzde 59,8

Öte yandan Slovakya'da seçime katılım oranı yüzde 59,8 oldu. Başbakan Fico'nun partisi, 2012 yılında yapılan bir önceki seçimlerde yüzde 44,4 oyla 150 sandalyeli mecliste 83 sandalye kazanarak tek başına iktidara gelmişti.

Mülteci ve İslâm düşmanı açıklamalarıyla gündeme gelen Başbakan Fico, Rusya'ya uygulanan ambargolara ve AB'de mültecilerin kota sistemine göre üye ülkeler arasında dağıtılmasına karşı çıkıyor.

Slovakya, 2016'nın ikinci yarısında AB Dönem Başkanlığı’nı üstlenecek.

Sputnik News

HABERE YORUM KAT