1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. “Rusya İçin Endişelenip Matem Tutma Yarışı”
“Rusya İçin Endişelenip Matem Tutma Yarışı”

“Rusya İçin Endişelenip Matem Tutma Yarışı”

Suriye’de Rusya’ya ait bir uçağın direnişçilerce düşürülmesine üzülenlere cevap verdiği bugünkü yazısında Kenan Alpay, “İşgal ve katliam ordusuna zayiat verdirmek kadar büyük bir kazanç ve büyük bir mutluluk olabilir mi?” diye soruyor.

06 Şubat 2018 Salı 11:24A+A-

Kenan Alpay’ın yorumu:

İşgal ve katliam gerçekleştiren bir devlet namına endişe duyup yas tutmak tarifi çok zor, ultra tuhaf bir ruh hali olmalı. İstisna olmaktan çıkıp epeyce hızlı ve hassaten de medya elitleri arasında yaygınlaşması ise söz konusu ruh halinin mevcut tuhaflığını bir hayli arttırıyor.

Bahsi geçen ultra tuhaf ruh hali, bilhassa Rusya’nın Suriye’de gerçekleştirdiği katliamlara eş zamanlı olarak Rusya hesabına sergilenen endişeler ve uğradığı kimi kayıplar dolayısıyla matem tutmalar şeklinde tezahür ediyor. Rusya veya daha geniş anlamda Esed rejimi ve İran’ın da içerisinde bulunduğu bloğun selameti namına endişe krizlerine girip kayıplar karşısında matemler tutanlar öyle zannedildiği gibi kronik ve epeyce marjinalleşmiş Moskovacılardan ibaret değil.

Rus Jetlerine Öpücük mü Gönderilmeliydi?

Suriyeli direnişçiler Rusya adına Suriye’yi kan denizine dönüştürmekle vazifeli savaş uçaklarından birini daha İdlip’te düşürdüler. Rusya’nın İran ve Esed rejimiyle tertiplediği katliam ve yıkımları saymanın imkânı yok. Hastane, okul, mescid, kreş, ekmek fırını başta olmak üzere Rusya ordusu Esed rejimine müzahir hareket etmeyen hemen tüm bölgeleri köy, kasaba veya şehir ayrımı yapmaksızın yaktı yıktı. Zaten Rusya’nın devasa bir askeri varlıkla gelişinin sebebi, baştan sona yakıp yıkmak bahasına Suriye’yi Esed rejiminin tekelinde tutmaktı. Dolayısıyla iyiden iyiye tükenmiş ve ülkenin kahir ekseriyetinde hâkimiyetini kaybetmiş Esed rejiminin kayıplarını engellemekte yetersiz kalan İran’ı takviye etmek üzere Rusya’nın devreye girdiği tartışma dışıdır.

(...)

Yazının devamı için tıklayın: Rusya İçin Endişelenip Matem Tutma Yarışı