1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. PYD'nin İşgalleri Halkı Mağdur Ediyor!
PYD'nin İşgalleri Halkı Mağdur Ediyor!

PYD'nin İşgalleri Halkı Mağdur Ediyor!

Suriye'nin kuzeyinde federalizm ilan eden PKK'nın Suriye uzantısı PYD'nin uygulamaları, kontrolündeki bölgelerde yaşayan halk tarafından eleştiriliyor.

19 Mart 2016 Cumartesi 13:03A+A-

Arap ve Türkmenler, zorunlu göç, keyfî tutuklama ve işkencelere maruz kalırken Kürtler de zorla askere alınıyor.

PYD'nin önceki gün Haseke, Kobani (Ayn el-Arab) ve Afrin “kanton”larında ilan ettiği federal sistem, Kürt, Arap ve Türkmen gruplar tarafından reddedildi.

Yerel kaynaklar, örgütün bölgede hakimiyet kurmaya başladığı 2012 yılının başlarından bu yana zorunlu uygulamalara tâbi tutulduklarını anlattı.

“Halkın Evlerine Dönmesine İzin Verilmiyor”

Halep'in kuzeyinde örgütün geçen ay ele geçirdiği Minniğ köyünün Yerel Meclis Başkanı Gıyas ed-Dik AA muhabirine yaptığı açıklamada, PYD'nin halkın evlerine dönmesine izin vermediğini söyledi.

PYD saldırısı sırasında Rusya uçaklarının bombardımanının köyü ve çevresini büyük yıkıntıya uğrattığını aktaran ed-Dik, “İnsanlar, onları evlerinden göç ettirip yağmalayan yönetimin boyunduruğu altına girmek istemiyor.” dedi.

pydnin_isgalleri_halki_magdur_ediyor.jpg

“PYD, Rusya’nın Desteğiyle 230 Aileyi Yerinden Etti”

Yerel kaynaklara göre, PYD Halep'in kuzeyinde geçen ay Rusya’nın hava desteğiyle ilerlemesinin ardından, 230 aileyi yerinden etti.

Buna göre, Ayn Dakna beldesinden 100 aile, Meryemeyn ilçesinden 100 aile ve Minniğ köyünden 30 aile, PYD'nin zorunlu göç uygulaması nedeniyle Türkiye sınırındaki kamplara iltica etti.

Tel Abyad'ın güneyindeki Türkmen köyü Hammam Türkmen, bölgenin doğusunda kalan ve nüfusunun çoğu Arap olan Suluk, Mabruke ve Tel Tamar da PYD tarafından zorla boşaltılan beldeler arasında yerini aldı.

Zorunlu Göç, Keyfî Tutuklamalar, Adam Kaçırma ve İşkence!

Suriye İnsan Hakları Ağı’nın (SNHR) 18 Ocak ve 15 Mart tarihli raporları da PYD'nin zorunlu uygulamalarına dikkat çekti. Raporda, PYD güçlerinin, savaşın başından bu yana 44'ü kadın, 61'i çocuk olmak üzere 416 sivili katlettiği belirtildi.

Bu kişilerden 17'sini işkenceyle katleden PYD, 3 sağlık personeli ve 2 medya aktivistinin de hayatını kaybetmesine sebep oldu. PYD ayrıca bin 800'den fazla çocuğu zorla askere aldı ve en az bin 650 kişiyi keyfî şekilde tutukladı.

Basın mensuplarını da hedef alan PYD militanları, 24 muhabir ve kameramanı keyfî şekilde tutukladı, araç gereçlerine el koydu, evlerine de ateş açtı. PYD'nin silahlı kanadı YPG tarafından da 2014'ün başından Ekim 2015'e kadar 34'ü çocuk yaşta 88 kadın kaçırıldı.

AA

Etiketler : , , , , , ,

HABERE YORUM KAT