Sunuş

Haziran 2004A+A-

Rahman ve Rahim Olan Allah'ın Adıyla!

Dergimizin 5. sayısıyla sizlere tekrar buluşuyoruz.

Dünyanın dört yanında yaşayan Müslümanlar, her gün terörün efendilerinin çeşitli saldırılarına ve komplolarına maruz kalıyorlar. Her gün onlarca masum insan, Filistin'de, Irak'ta, Çeçenistan'da ve Afganistan'da emperyalistlerce hunharca katlediliyor. İran, Suriye ve Sudan'a yönelik bildik senaryolar tekerrür ediyor. Ancak işgale ve saldırılara maruz kalan halklar, azimle ve sabırla direniyorlar. Direniş, türlü komplolarla ve terör gibi çeşitli yaftalarla kirletilmeye çalışılsa da onurluca sürdürülüyor.

Ve Filistin'de Aksa İntifada'sı 5. yılına giriyor. 25-28 Eylül tarihlerinde tüm dünyada Aksa İntifadası'nın yıldönümü münasebetiyle çeşitli etkinlikler gerçekleştirilecek. Dergimizin çıkış arefesinde direnişe destek için yükselecek olan bu sesin Türkiye'de de yankılanacağını umuyoruz.

* * *

Dergimiz her zaman olduğu gibi Hasan Aycın'ın çizgisiyle başlıyor, Ömer Küçükağa, Abdurrahman Çeliker ve Zehra Çomaklı'nın değinileriyle devam ediyor.

Makaleler bölümünde ise, "Türk İsrail İlişkileri: Stratejik İttifaktan, Stratejik Çıkmazı" başlıklı yazısıyla Alptekin Dursunoğlu, Türk-İsrail ilişkilerinin, tarihi arka planını, iki ülke arasındaki 'stratejik ittifak' serüvenini ve Ak Parti iktidarında geldiği son durumu işliyor. Siyonizm ile Yahudiliği birbirinden ayrıştırma çabası doğrultusunda Hamza Türkmen, "Yahudilik: Din mi, Ulus mu?" sorusunu irdeliyor. Türkmen'in, farklı kaynaklardan yararlandığı araştırması ile bu konuda yaşanan kavram ve anlama karışıklığına açıklık getiriyor. Suudlu Prof. Dr. İsam Yusuf'un "İşgal Altında Filistin Toplumunun Karşılaştığı Sorunlar"ı başlıklı çeviri yazısını da ilgiyle okuyacağınızı düşünüyoruz.

 Ali Öner'in, Hamas ve İslami Cihad başta olmak üzere "Filistin İslami Direniş Hareketlerinin Barışa Yaklaşımları"nı incelediği makalesini, Murat Kirişçi'nin kaleme aldığı "Egemen Güç Odakları ve BOP" başlıklı çalışması takip ediyor. BOP ile alakalı bir diğer çalışma ise, Mehmet Pamak'ın "İslam Coğrafyasını İstila, İslam'ı ve Müslümanları Dönüştürme Projesi BOP" başlıklı makalesi. Sudan'ın Darfur bölgesiyle ilgili gelişmeleri ise Ahmet Emin Dağ "Sudan'da Bildik Senaryo" adlı çalışmasıyla aydınlatmaya çalışıyor.

23-25 Haziran tarihlerinde Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta gerçekleşen Kudüs Buluşması'na dergimiz yayın kurulu üyeleri Mustafa Eğilli ve Ahmet Varol, Dergimiz ve Filistin Dostları Girişimi (FDG) adına davetli olarak katıldılar. Kudüs Buluşması'nın detaylarını Ahmet Varol'un konuyla ilgili yazısında bulabilirsiniz.

İlgiyle okuyacağınızı düşündüğümüz bu sayıdaki tartışma programını, arkadaşlarımız Filistin, Lübnan ve Ürdün'den katılan konuklarla Beyrut'ta gerçekleştirdiler. Filistin ve Ortadoğu'da Son Gelişmeler konulu tartışmaya, bölgedeki sorunları bizzat yaşayan Münir Şefik, Hüseyin Gabris, İbrahim el-Mısri ve Said Kasım iştirak ettiler. Ayrıca Muhammed Nureddin ve Faysal Mevlevi ile birer röportaj gerçekleştirdiler. Bir de Ahmet Emin Dağ'ın, Ali Hac Muhammed Adem'le Sudan üzerine yaptığı söyleşi yer veriyoruz.

Bu sayımızdaki soruşturma konusunu "Ak Parti Hükümeti'nde Türk-İsrail İlişkileri" bağlamında ele aldık ve önceki sayılardan farklı olarak, soruları Genç Birikim, Haksöz, İktibas, Özgün İrade ve Umran dergilerinin yöneticilerine yönelttik.

Kültür-Sanat bölümünde Edward Said'in otobiyografi "Yersiz Yurtsuz" ile yine Edward Said'in "Yeni Binyılda Filistin Sorunu" adlı kitaplarını Abdullah Sayar tanıttı.Sinan Özyurt, Çiğdem Orakçı ve Nuh Arslantaş'ın kitap tanıtımlarını da ilgiyle okuyacağınızı düşünüyoruz. Aksa Haber Portalında yer alan köşe yazarlarımızın yazıları ve günlük haberlerden yaptığımız aktarımlar da dergimizde her zamanki yerlerini alıyorlar.

* * *

Kudüs dergisi, Filistinli gönüldaşlarımızla aynı acıları, duyguları ve özlemleri paylaşan herkesin dergisi olmaya çalışıyor. Zaten dergimiz bu amaçla kurulan FDG'nin gerçekleştirdiği çalışmalarının bir ürünüdür. Çabamız, Kudüs Dergisi'ni, küresel kapitalizme, siyonizme karşı tavır alan ve adil bir dünya arayışına yönelen Türkiye insanının yaşatılması gereken bir irtibat menzili haline getirmeye yöneliktir. Özellikle ortak menzillerimiz kolay oluşturulmuyor. Bu nedenle de ortak emeklerimizi ve birlikte iş yapma tecrübi kazanımlarımızı korumalı ve geliştirebilmeliyiz.

Bu bağlamda dergimizin dağıtımı, tanıtımı ve okunmasıyla ilgili tüm gönüldaşlarımızı duyarlı davranmaya davet ediyoruz. Bu vesileyle dergimizin bireysel ve toplu abonelerinin aboneliklerini yenilemelerini, yeni aboneler bulmalarını hatırlatmak istiyoruz. Tabii ki bu duyarlılığın sadece dengimizin tanıtımı, dağıtımı ve satışıyla ilgili kalmamasını; aynı zamanda derginin içeriği ile de katkı, uyarı ve yapıcı eleştirilerle de devam etmesini talep ediyoruz.

Çaba bizden, başarı Allah'tandır.

BU SAYIDAKİ DİĞER YAZILAR