1. YAZARLAR

  2. Saad Muhyu

  3. Obama'nın dünyayla balayı bitiyor
Saad Muhyu

Saad Muhyu

Yazarın Tüm Yazıları >

Obama'nın dünyayla balayı bitiyor

26 Nisan 2009 Pazar 19:31A+A-

Acaba ‘dünyanın lideri’ Barack Obama’nın dünyayla arasındaki balayı sona mı erdi? Yeni damatla pekçok ‘eş’ arasındaki sorunlar balayının bitmek üzere olduğuna işaret ediyor. Kuzey Kore tecride Japonya’nın üzerinden geçen bir füzeyle cevap verdi. Rusya Doğu Avrupa’daki füze kalkanına yönelik vaatlere inanmadı ve Gürcistan sınırına yeni güçler konuşlandırdı. İki hafta önce kendisiyle sıcak biçimde tokalaşan Avrupa Afganistan ve diğer kriz bölgelerine konusunda vaatten başka şey vermeyecek.

İran kendisini ABD yönetimiyle diyaloğa hazırlasa da, Obama’nın güleryüzlü bir Bush olmasından endişelenerek hâlâ dikkatli bir ilişki kuruyor. Venezüella Devlet Başkanı Hugo Chavez ve Küba’ya yönelik açılımlarına rağmen, Fidel Castro Obama’nın sözlerinden memnun olduğunu ancak fiiliyata dökülmesini daha çok istediğini belirtti.

İsrail’de Başbakan Binyamin Netanyahu tarihin en aldatıcı dansına hazırlanıyor. Gelecek ay Washington’da Obama’ya, kapsamlı barış çabasına girerek Suriye ve Filistin süreçlerinde müzakere önersini kabul edeceğini ama aslında Filistinliler ve Lübna’dan başlayıp İran’a kadar savaşları tutuşturma sürecinde faaliyet göstereceği fikrini bildirecek.

Obama bu hız kesen verilere karşı ne yapabilir? Başkanın, ülkeyi (demokratik sosyalizmin bir türüne doğru) ve dünyayı (çok kutuplu bir düzene doğru) değiştirmeye yönelik kendine güvenini ve aşırı isteğini dikkate aldığımızda, hedeflerini gerçekleştirene kadar diplomatik saldırılarını sürdüreceğini söylerdik. Ne var ki konu kişisel değil, nesnel. Obama’nın ‘dış fetih’lerini gerçekleştirmek için eski Roma imparatorlarının yaptığı gibi, iç cephesini bu fetihleri finanse etmesini sağlayacak şekilde garanti altına alması gerekir.

Birkaç gün önce Washington Post yazarı Jim Hoagland başkana bir mektup göndererek şöyle dedi: “Uluslararası denize açılmak yerine ülkenin ekonomik krizden çıkarılmasına yoğunlaşmanızı tavsiye ederiz. Dünya liderleri sizin bir iç krizde olduğunuzu biliyor. Sizi ancak ekonomi diliyle konuştuğunuzda dinlerler.” Acaba mektup başkana ulaştı mı? Obama’nın, balayının bitişinin boşanma mevsimine dönüşmemesi için çalışması en iyisi... (Birleşik Arap Emirlikleri gazetesi Haliç, 22 Nisan 2009)

RADİKAL

YAZIYA YORUM KAT