1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. NİJERYA

  4. Nijerya'da Hükümet ile Nijer Deltası İntikamcıları Arasında Uzlaşma Sinyali
Nijerya'da Hükümet ile Nijer Deltası İntikamcıları Arasında Uzlaşma Sinyali

Nijerya'da Hükümet ile Nijer Deltası İntikamcıları Arasında Uzlaşma Sinyali

Nijer Deltası İntikamcıları, hükümetle boru hatlarına yönelik saldırıları durdurma müzakereleri için şartlarını açıkladı.

14 Haziran 2016 Salı 13:14A+A-

Nijerya'nın güneyindeki Delta bölgesinde petrol boru hatlarına saldırı düzenleyen "Nijer Deltası İntikamcıları" adlı grup, ancak belli şartlar altında hükümetle masaya oturabileceklerini duyurdu.

Grubun sözcüsü Mudoch Agbinibo, yaptığı yazılı açıklamada, petrol boru hatlarına saldırıları sonlandırmak için yapacakları görüşmeler süresince zarar gören boru hatlarının tamir edilmemesi de dahil bir dizi şart sıraladı.

Müzakerelerde tarafsız ara bulucuların yer almasını talep eden Agbinibo, "Ancak böyle bir ortamda gerçek bir diyalog oluşacak, bu da Nijer deltasının kısa, orta, uzun vadeli taleplerine ulaşacak bir çerçeve oluşturarak çatışmaları hafifletecek ve kalıcı bir barış sağlayacak" ifadelerini kullandı.

Agbinibo, petrol şirketlerin bölgedeki icraatlarının devam etmesi durumunda da petrol gemilerini batırma tehdidinde bulundu.

"Görüşmeler süresince güçlerimiz tarafından zarar verilen hiçbir boru hattı, petrol ve gaz tesisi tamir edilmemelidir" değerlendirmesinde bulunan Agbinibo, istedikleri şartlar sağlanmazsa kan dönmeyecekleri sözünden dönebileceklerini belirtti.

Nijer Deltası İntikamcıları adlı silahlı grup, ülkenin güneyindeki petrol yönünden zengin Delta bölgesinde şubat ayından bu yana önemli petrol altyapılarına saldırılar düzenliyor. Saldırılarla Nijerya'nın günlük petrol üretimi 2016 bütçesinde öngörülen günlük 2,2 milyon varilden 1 milyon varile düştü.

Grup, Delta bölgesinde faaliyet gösteren firmalardan 31 Mayıs'a bölgeyi kadar terk etmelerini isterken, hükümet bu isteğe bölgeye asker sevk ederek cevap verdi. Nijer Deltası İntikamcıları, hükümetin bölgedeki topluluklar ve liderlerle müzakere teklifini de reddetti.

 

HABERE YORUM KAT