1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. NİJERYA

  4. Nijerya'da 25 Öğrenciyi Öldürenler Belli Değil
Nijeryada 25 Öğrenciyi Öldürenler Belli Değil

Nijerya'da 25 Öğrenciyi Öldürenler Belli Değil

Polis 25 öğrencinin kimliği belirsiz kişilerce öldürülmeleri sebebi ile Mubi şehrinin kuzeydoğusunda sokağa çıkma yasağının uygulandığını söyledi.

03 Ekim 2012 Çarşamba 18:00A+A-

Nijerya askeri birlikleri Nijerya'nın kuzeydoğusundaki Mubi şehrinde öğrenci yurdundaki 25 öğrencinin öldürülmesinden sorumlu kişileri bulmak için ev ev arama yapıyor.

Öğrencilerin Mubi Federal Politeknik Üniversitesi kampüsü dışındaki yurtlarında yakından ateş edilerek veya boğazları kesilerek öldürülmeleri sonucu Çarşamba günü de sokağa çıkma yasağı devam etti.

Saldırı Pazartesi gecesi 22:00 ile Salı 03:00 sularında gerçekleşti.

Adamawa eyaleti Kızılhaç yetkilisi Abubakar Ahmed "Askerler ev ev arama yapıyorlar" dedi.

Al Jazeera muhabirini Yvonee Ngege'nin başkent Abuja'dan bildirdiğine göre Nijerya polisi öğrencilerin öldürüldükleri yer ve okulu güvenlik kordonu içerisine aldı.

Ulusal Acil Durum Yönetim ofisi sözcüsü Yushau Shuain'in açıklamasına göre saldırının daha önce de kanlı eylemleri olan Boko Haram örgütünün veya üniversitedeki kavgalı öğrenci örgütlerinin işi olup olmadığı net değil.

Resmi yetkililer ayrıca saldırının yakın zamanda üniversitede gerçekleştirilen öğrenci seçimleri ile ilgisinin olabileceğine de dikkat çekiyorlar.

İlk raporlar kurbanlardan birinin bu seçimlerde aday olduğunu gösteriyor.

Saldırıdan yara almadan kurtulan görgü tanığı Mohammed Awal "Katiller oda oda gezerek her birini tek tek boğazlarını kestiler" dedi.

"Bazıları ateşli silahlarla, diğerleri de palalarla öldürüldü."

Tartışmalı Seçim

Reuters Haber Ajansının bildirdiğine göre polis öldürmelerin okuldaki politik düşmanlık sebebi ile ilgili olup olmadığını araştırıyor.

Al Jazeera muhabiri Acil Durum Yönetim Ofisi yetkililerinin saldırının okul kampüsündeki tartışmalı seçimlerle ilgili olduğuna inandıklarını belirtti.

"Polis ve Acil Durum Yönetim Ofisi ile görüşmelerimizden bildiğimiz; öğrencilerin gece yarısı saldırıya uğradıklarıdır. Saldırganların öğrenci yurduna öfkeli bir şekilde girdiğinde öğrenciler uykudaydı"

Kaynaklar okul kampüsünde yakın zamanda yine tartışmalı seçimlerin olduğunu da belirtti.

Adamawa eyaleti polis sözcüsü İbrahim Muhammed "Böyle düşünmemizin sebebi saldırıda kullanılan isimler" diye belirtti. "Saldırganlar kurbanlarını öldürmeden önce isimleri ile çağırdılar."

"Saldırıda 19'u Mubi Federal Politeknik öğrencisi, 3 diğer okuldan öğrenci, bir emekli asker, bir güvenlik görevlisi ve bir de yaşlı bir kişinin öldürüldü."

Polis sözcüsü ayrıca geçen hafta öğrenci yurdunun polis tarafından Boko Haram örgütüne karşı gerçekleştirilen baskınlarla denetlendiğini söyledi.

Boko Haram'ın İşi Değil

Baskın sırasında polis güçleri roketatarlar, düzinelerce el yapımı bomba, bıçaklar ve otomatik saldırı silahları ele geçirdi.

Polis sözcüsü Muhammed'in belirttiğine göre Boko Haram saldırıları çok nadiren bu şekilde gerçekleşiyor.

"Saldırganların kurbanlarını isimleri ile çağırıp diğerlerini odada bıkarak öldürmeleri Boko Haram'ın yöntemi değil"

"Bu içeriden birilerinin işi"

Okul saldırısı Salı günü 3 öğrencinin daha üniversite kampüsü dışında yaklaşık 170 km uzaklıkta Maiduguri şehrinde öldürülmesi ile devam etti.

Maiduguri Üniversitesi sözcüsü Ahmet Mohammed, üniversitenin saldırılar konusunu takip ettiği fakat kampüs dışında gerçekleşen olaylar için bir yorum yapmayacağını belirtti.

Mubi kolejinin bulunduğu Adamawa eyaleti Borno sınırında bulunmaktadır. Nüfusu Müslüman ve Hristiyanlardan oluşan eyalet 2009 yılında Boko Haram örgütünün başkent Maiduguri de gerçekleştirdiği bir ayaklanma eylemleri ile tanınıyor.

El Al Jazeera’dan çeviren: Mehmet S. Dindar

HABERE YORUM KAT