1. YAZARLAR

  2. Tarhan Erdem

  3. Muhalefet örneği: GDO
Tarhan Erdem

Tarhan Erdem

Yazarın Tüm Yazıları >

Muhalefet örneği: GDO

05 Kasım 2009 Perşembe 09:55A+A-

Aylardır bazılarının ilgilendiği, genetiği değiştirilmiş organizma (GDO) konusu, aniden gündeme girdi. İki muhalefet partisi, içtüğüzün verdiği olanağı kullanarak halk sağlığını gündeme taşıdı.

Aylardır bazılarının ilgilendiği, genetiği değiştirilmiş organizma (GDO) konusu, aniden gündeme girdi. İki muhalefet partisi, içtüğüzün verdiği olanağı kullanarak halk sağlığını gündeme taşıdı.

26 Ekim’de yayımlanan, ‘Gıda ve Yem Amaçlı Genetik Yapısı Değiştirilmiş Organizmalar ve Ürünlerinin İthalatı, İşlenmesi, İhracatı, Kontrol ve Denetimine Dair Yönetmelik’ geçen salı günü Meclis’te ele alındı.

Baykal, CHP grubundaki konuşmasında konuya yer verdi; sonra Mersin CHP Milletvekili Vahap Seçer gündem dışı konuşmasını yönetmeliğe ayırdı. Tarım Bakanı Mehdi Eker bu konuşmayı cevaplandırdı. Sonra, MHP’nin genel kurulda, Meclis araştırma önergesinin gündeme alınıp alınmaması görüşüldü.

MHP geçen haziran ayının başında, ‘GDO’ların ülkemize girişi, üretimi, tüketimi, dünyadaki uygulamalar ve gerekli önlemlerin alınması amacıyla’ Meclis araştırması açılması önergesini başkanlığa sunmuş; haziran ayında kanunlara öncelik verildiği, geçen ay da Meclis yeni başladığı için olacak gündeme alınamamıştı. Eylül ayının sonunda, yönetmelik yayımlanması üzerine, MHP ‘önergenin gündeme alınıp alınmamasının’ görüşülmesini sağladı.

Bana göre, CHP ve MHP’nin kamuoyunun dikkatini GDO üzerinde toplaması gerçek bir muhalefet çalışması örneğidir. Böylece, GDO hakkında bilgi sahibi olanların sayısı artmış, hükümetin eksikleri anlaşılmış, muhalefet partileri de, teknik gibi görülen konuları izlediklerini göstermişlerdir.

MHP milletvekili Şenol Bal’ın söylediği gibi GDO’lu ürünler, ‘askeri, siyasi meselelerden belki daha kalıcı etkiler bırakacak kadar önemli’ bir sorundur!

‘Genetiği değiştirilmiş organizma GDO’ nedir?

Genetik, canlıların nesiller arasındaki benzerlik veya farklılıklarının nesilden nesile geçişini incelenmesidir. Canlı; üreme, büyüme gibi hayati faaliyetleri sürdürebilme yeteneğine sahip organizmadır. Organizma hücrelerinin, bir farklılık veya benzerliği temsil eden ve bunların yavrulara aktarılmasını sağlayan parçasına ‘gen’ adı verilir.

O halde GDO’yu; canlıların nesiller arası benzerlik veya farklılıklarının nesilden nesile geçişi değiştirilen organizma olarak tanımlayabiliriz.

Salı günü Meclis’te, tarım ürünlerinde; nesilden nesile devam eden benzerlikler veya farklılıkların değiştirilmesi, değiştirilmenin koşul ve kuralları konuşulmuştur.

Bitkilerdeki genleri değiştiren maddelerin, organizmaların diğer unsurlarını az ya da çok zehirlediği bilinmektedir; ancak zehrin etki alanı ve kalıcılığı bilinmemektedir; daha doğrusu biz bilmiyoruz!

GDO denilince; genlerin değiştirilmesinin insan sağlığı üzerindeki risklerin azaltılması, biyolojik çeşitliliğin korunması, kullanılması, canlı organizmaların güvenle nakli kuralları akla gelmektedir.

Muhalefet bu düzenlemenin bir yasayla yapılması gerektiğini ve bu yasanın çıkarılmasında geç kalındığını; iktidar da, çıkarılan yönetmeliğin geçici bir süre için yeterli olduğunu söylemektedir.

Bu tartışmalar, yeni bir yasa tasarısının gelmesini ve daha bilinçli tartışılmasını sağlayacaktır. Sonuçta, MHP ve CHP’nin doğru muhalefet örneği sergilediklerini söyleyebilirim. 

RADİKAL

YAZIYA YORUM KAT