1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. MISIR

  4. Mısırlı Yargıçlar Referandumda Görev Alacak
Mısırlı Yargıçlar Referandumda Görev Alacak

Mısırlı Yargıçlar Referandumda Görev Alacak

Mısır'daki en yüksek yargı kurumu, yeni anayasa için yapılacak referandumda denetim görevini yerine getireceklerini açıkladı.

04 Aralık 2012 Salı 00:57A+A-

Resmi haber ajansı MENA'nın duyurduğuna göre, Yüksek Yargı Konseyi, daha önce yapılan boykot çağrılarına rağmen hakimleri referandumda görevlendirecek.

15 Aralık'ta yapılması öngörülen anayasa metni ve Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'ye yargı denetimi dışında yetkiler veren kararname hâlâ ülkenin birçok yerinde protesto ediliyor.

Mısır Hakimler Odası ise üyülerine, referandum günü dahil, boykot çağrısı yaptı.

Hakimler Odası'nın aldığı karar, Anayasa Mahkemesi'nin tüm çalışmalarını süresiz olarak durdurmasını izliyor.

Anayasa Mahkemesi dün toplanarak anayasa taslağını hazırlayan Müslüman Kardeşler ağırlıklı kurucu meclisin meşruiyeti konusunda bir karar alacaktı.

Ancak Müslüman Kardeşler yandaşlarının protestoları yüzünden toplanamayınca "psikolojik baskı altında kaldığını" açıkladı ve "baskı altında kalmadan görevlerini sürdürebilecek hale gelene dek" faaliyetlerini askıya aldı.

Devlet medyası, anayasa taslağının meşruluğunu sorgulayabilecek herhangi bir karar alınmasını önlemek için yüzlerce protestocunun mahkeme önünde bir araya geldiğini bildirmişti.

Göstericiler yargıçların binaya girmesini engelledi.

Bu olaydan kısa süre sonra Hakimler Odası da referandumu boykot kararını açıkladı.

Oda Başkanı Ahmed Zind "15 Aralık 2012'de yapılması planlanan halkoylamasını denetleme görevini boykot etmeye karar verdik." diye konuştu.

10 bin hakime ihtiyaç var

Ancak gözlemciler, Hakimler Odası'nın kararının üyeleri üzerinde bağlayıcı olmadığını belirtiyor.

Nitekim, Mursi'nin hukuk danışmanı Muhammed Gadallah, Reuters'e yaptığı açıklamada, "Yüksek Yargı Konseyi toplanarak, yargıçları anayasa referandumunu denetlemeleri için görevlendirmeyi benimsedi." dedi.

Kahire'deki BBC muhabiri Jon Leyne, referandumda her oy kullanma merkezinde bir yargıç bulunması gerektiğinden, konseyin kararının önemli olduğuna dikkat çekiyor.

Gadallah, referandumda yaklaşık 10 bin yargıcın görev alması gerektiğini belirtiyor.

BBC 

HABERE YORUM KAT