1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. MISIR

  4. Mısır’da Bir Ayda 101 İdam Kararı
Mısır’da Bir Ayda 101 İdam Kararı

Mısır’da Bir Ayda 101 İdam Kararı

Mısır’da geçen ay 101 kişi için idam kararı verildiği, 1 kişi hakkındaki idam cezasının ise infaz edildiği bildirildi.

10 Temmuz 2018 Salı 10:19A+A-

AA’da yer alan habere göre Mısır İnsan Hakları Cephesi’nin (EFHR) sanık avukatları ile yazılı, görsel ve işitsel basın yayın organlarının yanı sıra sosyal medyada yaptığı taramalar neticesinde hazırladığı raporda, ülkede haziran ayında en az 101 kişi için idam kararı verildiği, 1 kişi hakkındaki idam cezasının da infaz edildiği belirtildi.

Haklarında idam cezası verilen 41 kişi 23 adli suç davasında hüküm giyerken, 3’ü siyasi 18’i adli vaka olmak üzere 21 davadan yargılanarak idamına karar verilen 60 kişinin dosyası ise görüşü alınmak üzere müftülüğe gönderildi.

“Adli Yargılanma Hakkı Çiğneniyor”

Mısır mahkemelerinde 105 ayrı suç çeşidine idam cezası verildiği belirtilen raporda, şu ifadeler kullanıldı:

“Mısır’da idam yasası, birçok problemi içinde barındırıyor. İdam cezası sadece ciddi ve önemli suçları değil çok fazla suç çeşidini kapsıyor. Siyasi ya da terör davalarında hâkim karşısına çıkan sanıkların, uluslararası sözleşmelerde taahhüt edilen adil yargılanma hakkı çiğneniyor.”

Raporda ayrıca, Mısır hükümeti ve yargı kurumlarından, Birleşmiş Milletler’in (BM) Medeni ve Siyasi Haklara İlişkin Uluslararası Sözleşmesi’nde yer alan “yaşama hakkı” ilkesine bağlı kalınması ve çok sayıda suçu içeren idam cezalarıyla ilgili yasa ve düzenlemelerin gözden geçirilmesi istendi.

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT