1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. MISIR

  4. Mısır AYM'sinden Tartışmalı Kararlar
Mısır AYMsinden Tartışmalı Kararlar

Mısır AYM'sinden Tartışmalı Kararlar

Mahkeme, Mısır Parlamentosu ile senato görevi yapan Şûra Meclisi'nin partiler bazında yapılan seçimlerinin yasalara uygun olduğuna, her iki meclisin üçte birini oluşturan bağımsızlar ile ilgili seçimin kanuna aykırı olarak yapıldığına hükmetti.

15 Haziran 2012 Cuma 00:19A+A-

Mısır Anayasa Mahkemesi, seçimlere bir gün kala tartışmalı ve ortamı gerecek bir karara imza attı. Mahkeme, devrik diktatör Hüsnü Mübarek döneminin başbakanı Ahmet Şefik'in siyasetten men edilmesi ile ilgili oturumunda, Şefik'in cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turuna katılmasında bir sakınca olmadığına karar verdi.

Mahkeme parlamento seçimleri hakkındaki kararında ise, Mısır Parlamentosu ile senato görevi yapan Şûra Meclisi'nin partiler bazında yapılan seçimlerinin yasalara uygun olduğuna, her iki meclisin üçte birini oluşturan bağımsızlar ile ilgili seçimin kanuna aykırı olarak yapıldığına hükmetti. Mahkemenin kararının ardından Mısır Parlamentosu ve Şûra Meclisi'nin üçte biri feshedilecek. Mısır Yüksek Askeri Konseyi'nin Halk Meclisi'nde bulunan yasama yetkisini üstleneceği bildirildi. Anayasa Mahkemesi Sözcüsü Mahir Sami, verilen 3'te 1 fesih kararının aslında Halk Meclisi'nin Anayasa Mahkemesi tarafından tamamen feshedildiği anlamına geldiğini açıkladı. Bu karar üzerine Mısır Devlet Televizyonu Ertu 1, Yüksek Askeri Konsey'in yasama yetkisini üstleneceğini duyurdu. Haberde ayrıca, Yüksek Askeri Konsey'in Anayasa için kurulacak komisyonu da oluşturacağı belirtildi. (Yeni Akit) 

HABERE YORUM KAT