1. YAZARLAR

  2. Asım Yenihaber

  3. Meclis’in kavakları!
Asım Yenihaber

Asım Yenihaber

Yazarın Tüm Yazıları >

Meclis’in kavakları!

15 Ekim 2012 Pazartesi 12:57A+A-

Türkiye Büyük Millet Meclisi, Ankara’nın meşhur Kavaklıdere’sinin başındadır. Oradan yukarı çıkıldığında Cumhurbaşkanlığı Köşkü’ne varılır...

Söğüt ve kavak bozkırın vazgeçilmez tabiî dekorları idi, Ankara’da da bol bulunurdu. “İdi” diyorum. Bu sulak alanlarda yetişen ve hızlı büyüyen ağaçlar artık en azından şehirlerde tercih edilmiyor. Çünkü çabuk büyüyor, böcekleniyor, pamukçuklar yayıyor. Şimdi daha ağır büyüyen, yeşili dört mevsim devam eden ağaçlar tercih ediliyor.

İzmir’in kavakları

Dökülür yaprakları...

Bu İzmir türküsü bütün türküler gibi, artık çok fazla duyulmuyor. Kavaklıdere’de de fazla kavak kalmadı... Şehirleşme ve yeni peyzaj anlayışı bu sonucu doğurdu.

Bugünlerde Merve Kavakçı’nın Meclis’e bir komisyona davet edilmesi bu çağrışımları uyandırdı bende. Merve Hanım’ın baba soyadı Kavakçı... Muhtemelen babaları da kavakçılıkla filan iştigal etmezdi. Bir soyadı benzerliği yani!

Kavakçı Hanım’ın Meclis’e ilk gelişi değil bu!

Bundan yıllarca, (zaman izafidir, belki asırlarca) önce... 2 bin yılından bir yıl önce, Merve Hanım halkın reyi ile milletvekili seçildi. O da mazbatasını aldı, Meclis’e geldi. Yemin edip, vazifesine başlayacaktı...Türkiye’nin ilk örtülü hanım milletvekili olacaktı...

Bilmem hadiseyi hatırladınız mı?

Daha üzerinden on yıldan biraz fazla zaman geçti. Ama unutkan bir milletiz biz.

Türkiye nereden nereye geldi...

Başörtülü hanım milletvekili hazımsızlığı, TBMM’nin o zamanki kalabalık partilerini çıldırtmıştı. Başbakan’ın şefliğinde bir koro “Dışarı dışarı!” diye tempo tutuyordu. Cumhuriyetçi kokonalar yasak olmasına rağmen Meclis etrafında gösteri yapıyordu.

Merve Hanım, milletvekilliğinden zorbalıkla men edildi.

Bu dâvet güzel bir başlangıç. Merve Hanım gerçek bir Meclis mağduru olarak gereken ilgi ile karşılanmalı.

Bilmem ki Meclis Başkanımız, tecrübeli siyaset adamı Cemil Çiçek, Merve Hanım’ın bu ziyaretini değerlendirerek bir zamanlar onun şahsında örtülü Müslüman kadına yapılan haksızlığı açıkça reddettiğini gösterir mi?

Göstersin veya göstermesin, Türkiye öyle görünüyor ki, önümüzdeki seçim döneminde örtülü hanım milletvekillerine sahip olacak. Türkiye’de örtü yasağı kapsayıcılığını günden güne yitiriyor. Üniversitelerde, liselerde örtülü okunabiliyor, birçok devlet kurumunda örtülü hanımlar çalışıyor.

İzmir’in kavakları

Dökülür yaprakları

Bize de derler Çakıcı

Yıkarız konakları!

Bu türkü Çakıcı Efe’nin türküsü!

O statü sembolü konakları yıktı, Türkiye’nin yerleşik tabuları da yıkılmaya mahkûm!

YENİ AKİT

YAZIYA YORUM KAT