1. YAZARLAR

  2. Ömer Lekesiz

  3. Maskeyi indiren el olmak
Ömer Lekesiz

Ömer Lekesiz

Yazarın Tüm Yazıları >

Maskeyi indiren el olmak

28 Ekim 2014 Salı 12:01A+A-

Batman'da HDP=PKK'dan bir milletvekilinin de katıldığı yürüyüşte, kimi kadınların, asliyetlerine uygun bir alışkanlıkla olay çıkarmaya ve yağmacılık yapmaya hazırlanan gençlerin maskelerini indirdiklerine, yine aynı yerde kimi erkeklerin de zikrettiğim alışkanlıkla polisi taşlamaya hazırlanan gençlere karşı polis çevresinde kalkan oluşturduklarına dair haberler bence son zamanların en ilginç ve sembol değeri taşıyan haberiydi.

Şundan ki, Kobani Terörü'yle HDP=PKK=PYD'nin bir tarafıyla Türkiye sınırını da aşan Doğu ve Güneydoğu'da oluşturmaya çalıştığı 'Kürtleri koruma şemsiyesi'ne kendilerine bağlı, emirlerine muti olmayan Kürtleri dahil etmedikleri, hatta Kobani Terörü'yle 'asi kürtleri' hizaya getirmeyi hedefledikleri tartışma kabul etmeyecek bir açıklıkla ortaya çıkmıştı.

HDP=PKK=PYD asi ilan ettikleri silahsız, savunmasız Kürtlere şiddet uygulamakla devletin vatandaşını koruma zaafiyetini belgelemeyi ve bunun üzerinden o Kürtlere 'kendi ellerine ve insaflarına terk edildikleri' mesajını vererek yeni bir korku dalgası yaratmayı, bu sayede meşruiyet kazanmayı umarken hem kendi kavimlerini hem de devletin şahsında Türkiye milletini karşılarında buluvermişlerdi.

Ancak HDP=PKK=PYD'li olmayanlara karşı şiddet uygulama, öldürme, yağmalama meşruiyetine sahip olduklarını sanan on kişilik grupların bile birkaç ilde ve çok sayıda ilçede eş zamanlı terör estirebilmesi terör örgütünün umut kırıklığı içinde yalnızlaşmasını kısmen perdeleyebildiği gibi, bölgede devlet denetiminin, can güvenliğinin olmadığı şeklindeki kanaatleri beslemeye de halen yetebiliyor.

Buna bir de çok bilmişlerin 'Gladionun harekete geçirildiğine' dair ürettikleri dedikoduları ilave ettiğimizde bölgede 'diken üstüne durmak' deyiminin de tanımlamada yetersizleştiği olumsuz hal genel bir fotoğrafa dönüşüyor ya da böyle bir fotoğrafın varlığı hayalen benimsenmeye başlanıveriyor.

Öte yandan söz konusu Gladio şimdi yoksa bile HDP=PKK=PYD merkezli terör eylemleriyle onun varlığına davetiye çıkarılmış olunuyor.

Diğer bir söyleyişle eski ceberrut devletin göz korkutma, huzur bozma ve daha da önemlisi karışıklığı fırsat bilerek muhalif / muarız temizleme yöntemini şimdi HDP=PKK=PYD gereksinmiş gibi görünüyor. İlgili elemanların ta Almanya'dan kalkıp gelmelerine de gerek yok çünkü çözüm sürecinin Haşhaşilerden daha büyük düşmanı olan İran sınırda hazır bekliyor.

'Maskeyi indiren el olmak' da bu noktada önem kazanıyor. Bunu resmi dilin azarlamalarını da içkin olan söyleminden ayırarak düşündüğümüzde, HDP=PKK=PYD'nin Kürt kavmini değil örgütün çıkarlarını temsil ettiğini, örgütün dilindeki barış, özgürlük, demokratikleşme vb. terimlerin samimiyet belirtmediğini anlamak ve duyurmak 'maske indiren el olma'nın ilk şekli olarak beliriyor.

Dolayısıyla 'maske indiren el olmak', şiddet ve vahşete koşullanmış erkekliğin doğru erkeklik, korkusunu örtüyle saklayan delikanlılığın gerçek delikanlılık, suikastı, pusuculuğu normalleştirmiş mantığın hayırlı mantık, belli bir grubun çıkar tutkusunu yaşatmada inatkarlığın iyi ahlaklılık... olmadığını ve bu terimlerin sahih kodlarıyla kültürel hayata yeniden kazandırılmasını sembolize etmesi bakımından çok önemlidir.

Daha açık tanımlamalarla:

Maskeyi indiren el olmak, Kobani terörüyle belirginleşen Kürdün Kürdü sevmemesi probleminin, Kürtlerin Türkiye milletini sevmeme probleminin önüne geçirilmesiyle oluşan çifte sevgisizliğin varlığını ifade etmeye cesaret göstermek ve tedavisinde sorumluluk yüklenmektir.

Maskeyi indiren el olmak, şartlar ne olursa olsun cana kıymanın, mala tecavüz etmenin ilkelliğin, cahilliğin, barbarlığın, vahşet düşkünlüğünün tezahürü olduğunu bilmek ve bilmeyenlere de bildirmektir.

Maskeyi indiren el olmak HDP=PKK=PYD'liler (bölgede bizzat tanık olduğum şekliyle) 'öldürdüklerimiz Hizbullahilerdi' pişkinliğiyle vahşetlerini makulleştirmeye çalışırken dava arkadaşlarını satmakla maruf kimi eski sosyalistlerin bulvar gazetelerinde yer alan '48 kişinin bir bölümü hükumet güçlerinin açtıkları ateş sonucu öldü' tarzındaki yalan beyanlarını onların yüzlerine kirli bir paçavrayı çarpar gibi çarpmakta tereddüt göstermemektir.

Maskeyi indiren el olmak her şeye rağmen HDP=PKK=PYD'yi silahlı terör örgütü olmanın dar çerçevesini kırmaya, Türkiye milletiyle bütünleşerek huzurlu, istikrarlı bir Türkiye idealini benimsemeye ikna etmektir.

Maskeyi indiren el olmak, kan davası gütmekten vaz geçmek, hangi nedenle olursa olsun liderlik sıfatı yüklenmiş olanların özgürlük içinde mevcut demokratik şartlarda siyaset yapmalarını sağlamak ve bu yönde beliren her çabaya destek vermektir.

Maskeyi indiren el olmak, çözüm sürecinin devletin ya da HDP=PKK=PYD'nin yeni şartlarda kazanabileceği ya da kaybedebileceği güç ihtimaline bağlı olarak takvim, içerik ve hedef değiştirmesine rıza göstermemektir.

Dün Batman'da bir gencin maskesini indirmeye yönelen el, bölge özelinde ve ülke genelinde aynı başarıyı tekrarlama imkan ve iradesine sahip olabilir.

Bu elin kadının ya da erkeğin eli olması, siyasinin veya sivilin eli olması, Kürdün yahut Türkün eli olması önemli değildir.

Önemli olan o elin Türkiye milletinin barıştan, birlikte yaşamadan yana olan umudunu, arzusunu, niyetini ve gayretini sembolize eden bir el olmasıdır.

Yeni Şafak

YAZIYA YORUM KAT