1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. IRAK

  4. Maliki: Türkiye, Bölgeye Felaket Getirmek İstiyor
Maliki: Türkiye, Bölgeye Felaket Getirmek İstiyor

Maliki: Türkiye, Bölgeye Felaket Getirmek İstiyor

Irak'ın Şii Başbakanı Nuri el Maliki, Türkiye'nin, Irak konusunda izlediği politika ile bölgeye felaket getirmek istediğini iddia etti.

15 Ocak 2012 Pazar 00:19A+A-

El Hurra Televizyonu'na konuşan Maliki, 'bölgede çatışma ortamı oluşturmak isteyen' Türkiye'nin, bu durumdan fazla etkilenecek ülke olacağını söyledi. Türkiye'nin, oynadığı rol ile bölgeye felaket ve iç savaş getirmeye çalıştığını iddia eden Şii başbakan, "Bu durumdan Türkiye kendisi etkilenir. Çünkü onların farklı mezhep ve etnik grupları var." tehdidinde bulundu. Maliki'nin açıklamalarının Başbakan Tayyip Erdoğan'ın salı günü kendisini aramasından hemen sonra gelmesi dikkat çekiyor. ABD birliklerinin geçtiğimiz ay sonunda Irak topraklarını tamamen terk etmesinden hemen sonra Sünni lider Tarık el Haşimi için tutuklama kararı çıkaran Maliki'ye Türkiye tepki göstermişti.

Türkiye'nin Irak'ın iç işlerine karışacağını ummadıklarını söyleyen Maliki, "Son zamanlarda sanki Irak onlar tarafından kontrol ediliyormuş gibi iç işlerimize müdahale anlamına gelen sürpriz açıklamalar yaptılar." diye konuştu. "Son açıklamaları Irak'ın iç işlerine müdahaledir."diyen Maliki şunları söyledi: "Buna kesinlikle müsaade etmeyiz. Eğer bizim hukuk mercilerimizle ilgili konuşacaklarsa biz de onların hukuk mercileriyle ilgili konuşabiliriz. Onlar eğer bizim anlaşmazlıklarımızı konuşacaklarsa biz de onlarınkini konuşuruz." Maliki'nin Haşimi aleyhine tutuklama kararı çıkarması ve Sünni yardımcısı Salih el Mutlak'a da görevden el çektirmesinden sonra Maliki ile koalisyon hükümeti içinde yer alan Irakiye Bloku parlamento ve kabine oturumlarını boykot etmeye başlamıştı. Maliki, İran yanlısı bir politikacı olarak adlandırılıyor ve Şii liderin işbaşına gelmesinden sonra Irak'taki İran etkisinin daha da arttığı belirtiliyor. 

ZAMAN

HABERE YORUM KAT