1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. MALİ

  4. "Mali'de 15 Mayıs'ta Barış Anlaşması İmzalanacak"
"Mali'de 15 Mayıs'ta Barış Anlaşması İmzalanacak"

"Mali'de 15 Mayıs'ta Barış Anlaşması İmzalanacak"

Mali'nin kuzeyindeki silahlı gruplarla hükümet arasında 15 Mayıs'ta barış anlaşması imzalanacak.

20 Nisan 2015 Pazartesi 21:32A+A-

Mali Devlet Başkanı İbrahim Bubacar Keita, ülkenin kuzeyindeki birçok silahlı grupla 15 Mayıs'ta barış anlaşması imzalanacağını açıkladı.

Keita, geçen hafta Cezayir'in arabuluculuğunda yapılan müzakerelerden sonra barış anlaşmasının Mali'nin başkenti Bamako'da 15 Mayıs'ta imzalanmasına karar verildiğini belirtti.

Mali Devlet Başkanı Keita, anlaşmayı reddeden silahlı gruplar olsa da müzakerelerin uzatılmaması konusundaki kararlılığını dile getirdi.

Siyasi kaynaklar, ülkenin kuzeyinde etkili olan Azavad Hareketleri Koordinasyonu'nun (CMA) anlaşmayı mevcut haliyle imzalamama konusunda ısrarcı olduğunu belirtti.

Mali hükümeti ile ülkenin kuzeyinde etkili olan silahlı gruplar arasında barış anlaşmasına varılabilmesi için geçen hafta Cezayir'de görüşmeler yapılmıştı.

Mali'nin kuzeyi, Ocak 2012'de hükümete bağlı güçler ve Tuareg isyancıları arasında çıkan çatışmalardan sonra silahlı gruplar tarafından ele geçirilmişti. Çatışmaların, yüzbinlerce kişinin ayaklanmasına neden olması üzerine hükümet, Fransa'dan askeri yardım istemişti.

Hükümet, Cezayir ve uluslararası toplumun desteğiyle Temmuz 2014'te başlattığı müzakerelerden sonra 1 Mart'ta 6 silahlı grupla anlaşmaya varmıştı.

Ülkenin kuzeyindeki en etkili silahlı gruplardan Azavad Kurtuluş Hareketi'nin bağlı olduğu Azavad Hareketleri Koordinasyonu ise anlaşmayı reddetmişti.

Azavad Hareketleri Koordinasyonu, geçen ay anlaşmanın mevcut halini reddettiklerini, anlaşmada somut güvenceler sunan değişiklikler yapılması gerektiğini belirterek Azavad bölgesinin bağımsızlığının ilan edilmesiyle, ülkenin kuzeyinde bulunan Timbuktu, Gao ve Kidal bölgelerinin birleşmesini ve yeni bölgenin de siyasi bir statüye sahip olmasını istemişti.

(AA)

Etiketler :

HABERE YORUM KAT