1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Livau’t-Tevhid: Varlığımız Tehlike Altında
Livau’t-Tevhid: Varlığımız Tehlike Altında

Livau’t-Tevhid: Varlığımız Tehlike Altında

Halep’teki rejim karşıtlarının ikmal yolunu kesen Rusya desteğindeki Şam yönetiminin son kazanımları muhaliflere baskıyı artırdı.

09 Şubat 2016 Salı 16:47A+A-

ÖSO’ya bağlı Livau’t-Tevhid grubunun sorumlularından El Najdavi, “Varlığımız tehdit altında” dedi.

Suriye’de ülkenin iç savaştan önceki en büyük kenti olan Halep’in kuzeyinde Rusya’nın havadan, İran ve Hizbullah’ın karadan Esed rejimine bağlı güçlere verdiği yoğun destek muhalif grupları zora soktu. İngiliz Reuters ajansına konuşan Özgür Suriye Ordusu’nun (ÖSO) bileşenlerinden Livau’t-Tevhid’in sorumlularından Abdurrahim el Najdavi, “Tüm varlığımız artık tehdit altında, sadece daha fazla toprak kaybetmek değil. İlerliyorlar ve biz ağır hava bombardımanı altında kayıplarımızı minimize etmek için geri çekiliyoruz” diyerek sahada durumun keskin bir şekilde aleyhlerine döndüğünü kaydetti.

IŞİD fırsat kolluyor

İngiliz Times gazetesi, Halep’teki son durumla ilgili IŞİD’in fırsat kolladığını yazdı. Gazeteye göre Halep’in kuzeyinde üç cepheden savunma yapan sadece 400 muhalif savaşçı kaldı. Times, IŞİD’in bu savaşçılara işbirliği önerisi yaptığını doğrulayan sahadaki muhalif komutanların bu teklifi reddettiğini ifade etti. Rejimin kısa süre önce 2012’den bu yana kuşatma altında olan Nubul ve Zahraa köyleriyle yeniden bağlantı kurmasıyla Türkiye’den Halep şehrine kuzeyden uzanan ikmal yolu kesilmişti.

Hedef Tel Fırat

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’ne göre, son 24 saatte Nubul ve Zahraa’nın kuzeyindeki Mayer ve Kafin’in Esed birliklerinin eline geçmesinden sonra Halep vilayetine bağlı ve Türkiye sınırına 20 kilometre mesafedeki Tel Rıfat kasabasına giden yol açıldı. Esed güçleri bu kasabaya yaklaşık 5 kilometre uzakta. Tel Rıfat düşerse Türkiye sınırı ile Halep arasında sadece Azez kasabası kalıyor. Bab el Selam Sınır Kapısı’na birkaç kilometre uzakta olan Azez’in düşmesi muhaliflerin kuzeybatı Suriye’de ağır darbe alması anlamına gelecek. Hâlihazırda Halep’in kuzeyinde muhaliflerin elinde bulunan son noktalar Azez, Mare, Tel Rıfat yerleşimleri ile Miniğ hava üssünden oluşuyor. PKK ile bağlantılı PYD’nin silahlı kolu YPG’nin de Halep bölgesinde üç köyü aldığı belirtiliyor.

Dareyya’da alarm

Direniş gruplarının karşılaştığı sorunlar sadece kuzeydeki Halep vilayetiyle sınırlı değil. Muhalifler, rejimin güneyde başkent Şam’ın ilçelerinden Dareyya’ya taarruz hazırlığında olduğunu belirtti.

HABERE YORUM KAT