1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Kürt Ulusal Konseyi SMDK’ya Katıldı!
Kürt Ulusal Konseyi SMDK’ya Katıldı!

Kürt Ulusal Konseyi SMDK’ya Katıldı!

Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS), DOHA toplantısına müteakip kurulan SMDK’ya katılma kararı aldığını açıkladı!

11 Aralık 2012 Salı 21:25A+A-

Rejimin olanca katliamlarına rağmen giderek çürümeye yüz tuttuğu Suriye’de flaş bir gelişme yaşandı. Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS), DOHA toplantısına müteakip kurulan SMDK’ya katılma kararı aldığını açıkladı!

ENKS’nin Facebook sayfasından yapılan duyuruya göre Suriye Kürt Ulusal Konseyi dönem sözcüsü Faysal Yusuf yaptığı açıklamada, ENKS ile SMDK arasında 09.12.2012’den bu yana görüşmeler yapıldığını belirterek bu görüşmeler sonucunda ENKS’nin SMDK’ya katılma kararı aldığını söyledi.

Başından bu yana aktif katılımdan geri duran Kürtlerin önemli bir kısmından oluşan ve 16 adet siyasal partiyi bünyesinde barındıran ENKS'nin intifadaya katılmasının Suriye rejimi açısından büyük bir darbe ve intifada açısından ise önemli bir kazanım olduğu açıktır. Bu anlaşma aynı zamanda son günlerde PYD-ÖSO arasında meydana gelen çatışmalar üzerine "Kürt-Arap savaşı" kotaranların da, "Batı Kürdistan halkının kazanımlarını boşa çıkarmaya çalışan ÖSO" propagandasını yapan etnik Kürt milliyetçilerin de heveslerini kursaklarında bıraktı!

ENKS açıklamasında SMDK lideri Muaz el-Hatib ile yapıldığı söylenen anlaşmanın detaylarından bazıları şöyle:

- Kürtlerin yüzde 15 ile temsili

- Başkan yardımcısının Kürtlerden olması

- Kurulacak yeni Suriye devletinin isim düzeyinde etnik vurgulardan arındırılarak eski "Suriye Arap Cumhuriyeti" adının "Suriye Cumhuriyeti" şeklinde değiştirilmesi...

Anlaşmada ayrıca devrim sonrasında bölgede seçime gidilerek Kürtlerin kendilerini temsil edecek siyasal kadroları seçmesinin gereği ve Kürt halkının haklarının anayasal güvence altına alınmasına da yer verildi. Ek olarak Muaz el-Hatib'in varılan bu katılım sözleşmesinin uluslararası toplum tarafından da tanınacağı yönünde bir beyanatta bulunduğu ifade edildi.

İslah Haber

HABERE YORUM KAT