1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. İRAN

  4. İran Polisi Sınırda Afgan Mültecileri Vurdu: 6 Ölü
İran Polisi Sınırda Afgan Mültecileri Vurdu: 6 Ölü

İran Polisi Sınırda Afgan Mültecileri Vurdu: 6 Ölü

Afganistan'da savaştan kaçan mülteciler İran polisinin saldırısına uğradı. Kamyon içerisindeki mültecilere açılan ateş sonucu 6 mülteci hayatını kaybederken, 18 mülteci yaralandı.

09 Mayıs 2016 Pazartesi 15:36A+A-

İran polisi, içerisinde Afgan mültecilerin olduğu bir kamyona ateş açtı. Kamyon içerisinde 6 mülteci hayatını kaybederken, 18 mülteci ise yaralandı.

İranlı haber ajanslarının haberine göre, İran'ın Rafsancani şehrinden kuzey bölgelerine ulaşmak üzere hareket eden kamyon polisler tarafından vuruldu. Açılan ateş sonucu kamyon içerisindeki 30 mülteciden 6'sı hayatını kaybederken 18'i de yaralandı.

İnsan hakları örgütleri, İran polisinin insanlık suçu işlediğini ve yapılanın yargısız infaz olduğunu açıkladı.

İran'ın Afgan mültecilere uyguladığı politikalar uzun süredir eleştiriliyordu. Geçtiğimiz ay yayınlanan İnsan Hakları Örgütü (HRW) raporuna göre ülkede mülteci konumundaki Afganlara, İran için savaşma sözü vermeleri karşılığında yerleşim izni ve bir aylık ücret vaadediliyor.

Raporda, İran'da 3 milyon civarında Afgan göçmen bulunduğu ve bunlardan sadece 950 bininin yasal şekilde bu ülkede yaşadıkları kaydedildi. İran Devrim Muhafızlarının, bu kayıt dışı göçmenlerden binlercesini Suriye'de savaşmaya zorladığı vurgulanan raporda, Afgan göçmenlere İran'da yasal ikamet sağlama sözü verildiği de kaydedildi. Teklifi kabul etmeyenlere sınır dışı edilme tehdidinde bulunulduğu belirtilen raporda, seçim yapmak zorunda kalan Afganlardan bazılarının Yunanistan üzerinden Avrupa'ya kaçtığı, bazılarının ise teklifi reddettikleri için Afganistan'a geri gönderildiği ifade edildi.

AFGANLARIN İKAMETİ YASAK

İran İçişleri Bakanlığı Yabancılar ve Göç İdaresi Genel Müdürü Aziz Kazimi, ülkenin 9 kentinde Afgan mültecilerin ikamet etmelerine izin verilmediğini söylemişti.

Sovyetler Birliği'nin 1980'lerde Afganistan işgalinden sonra ülkelerinden İran'a kaçan 2 milyonun üzerinde Afgan mülteci, 11 Eylül olaylarının ardından yeni bir döneme girdi. Ocak 2002'’den beri ISAF bünyesinde görevli Barış Gücü askerlerinin ülkeye gelmesiyle, ülkede yaşanan iç savaşlar, siyasi istikrarsızlık ve güvenlik sorunları nedeniyle yeni bir boyut kazanan Afgan mülteciler konusu İran'a doğru başlayan mülteci akını, iki ülke arasındaki önemli gündem maddesini oluşturuyor. 

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT