1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Esad Güçleri Esirlere Tecavüz Ediyor
Esad Güçleri Esirlere Tecavüz Ediyor

Esad Güçleri Esirlere Tecavüz Ediyor

Uluslararası Soruşturma Komisyonu raporuna göre Esad’a bağlı güçler, erkek esirlere tecavüz ediyor.

03 Aralık 2011 Cumartesi 14:36A+A-

Esad güçlerinin bu korkunç işkencesi şiddetle kınanırken aynı şekilde tecavüze uğrayan kadınların da tanıklıkta bulunması talep edilerek bunu gizlemelerinin utanç damgası olarak kurbanlara döneceği vurgulandı.

Uluslararası Soruşturma Komisyonu’nun Suriye hakkında hazırladığı ve dün Birleşmiş Milletler’e bağlı İnsan Hakları Komitesi’nin tartıştığı resmi raporda Suriye Rejmi’nin muhaliflere, göstericilere ve ordudan ayrılanlara uyguladığı cinsi şiddet kınandı.

BM İnsan Hakları Komitesi dün (Cuma günü) Suriye’deki yönetim tarafından insan hakları ve temel özgürlükler adına sistematik olarak işlenen geniş çaplı ihlalleri kınadı.

Düzenlenen istisnai oturumda büyük çoğunluk soruşturma komitesinin raporunun, ne şekilde hareket edilmesine karar vermesi için BM Genel Sekreteri’ne sevkedilmesini onayladı.

Uluslararası Soruşturma Komitesi, erkek esirlere cinsel işkence uygulandığına dair şahitlikler dinlediğini, erkek esirlerin elbiselerini çıkarıp çıplak kalmaya zorlandıklarını, bunun en alışılagelmiş uygulamalardan olduğunu kaydetti.

Eski esirlerden bazıları, tenasül uzuvlarına darbelere maruz kaldıklarını ve oral ilişkiye zorlandıklarını, kendilerine elektrik şoku uygulandığını, gözaltı tesislerinde sigara söndürüldüğünü ifade etti. Komitenin resmi raporunun Arapça metnine göre bu tesisler arasında Şam’daki Hava İstihbaratına bağlı tesis, Cisir Şugur’daki askeri istihbarata bağlı tesis, İdlib ve Lazikiye’deki askeri istihbarat ve siyasi güvenlik tesisleri, Tartus’taki istihbarata bağlı tesisler yer alıyor.

Uluslararası Soruşturma Komisyonu’nun ifadesine göre bazı esirler birçok kere ailelerinin önünde tecavüze uğramak, eşlerine ve kızlarına tecavüz edilmesi ile tehdit edildi.

Sopalarla tecavüz

Raporda sopalarla tecavüze uğramış bazı esirlerin ifadeleri de yer aldı. Bu esirler kendileri dışında iki genç çocuğun tecavüze uğradığına şahit olduklarını da belirtti. İçlerinden biri 15 yaşında bir erkek çocuğa babasının gözleri önünde tecavüz edildiğini söyledi.

40 yaşında bir şahit, emniyet biriminden 3 subayı 11 yaşında bir erkek çocuğa tecavüz ederlerken gördüğünü dile getirerek şöyle dedi: ‘Hayatımda o an korktuğum kadar hiç korkmadım. Sonra çocuğu bana doğru çevirerek sıradaki sensin, dediler.’ (raporda geçen ifadeye göre şahıs sözlerini tamamlayamadı)

20 yaşındaki bir üniversite öğrencisi de gözaltına alındığı esnada cinsel şiddete maruz kaldığını belirterek : ‘Eğer babam orada olsaydı ve beni görseydi intihar ederdim’ dedi. Başka bir tanık da ağlayarak ‘artık erkek olduğumu hissedemiyorum’ şeklinde konuştu.

Raporda ayrıca evleri ordu ve Baas güçleri tarafından basılan bazı kadınların da tehdit edildikleri ve kendilerine küfredildiği yönündeki ifadelerine yer verildi. Gece baskınlarında kadınların başörtülerinin çıkarıldığı ve taciz edildikleri vurgulandı.

Ordu ve Baas güçlerinden ayrılan askerler de kadınların cinsel saldırıya maruz kaldıkları sıralarda gözaltı tesislerinde bulunduklarını dile getirdi.

Kadınların cinsel saldırılara maruz kaldıklarına dair henüz yeterince delil toplayamadığını açıklayan komisyon, kadınlar eğer bu türden saldırılara maruz kaldıklarını itiraf etmezlerse bu durumun utanç damgası olarak kurbanlara döneceğine işaret etti. 

TIMETURK / Ahmet YILMAZ

Etiketler : , , ,

HABERE YORUM KAT