1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. FİLİSTİN

  4. Dürzilerle Müslümanlar Arasında Gerilim Yükseliyor!
Dürzilerle Müslümanlar Arasında Gerilim Yükseliyor!

Dürzilerle Müslümanlar Arasında Gerilim Yükseliyor!

Kudüs’te büyüyen gerginlik İsrail’e hizmet eden Dürzi toplum ile Filistinli Müslümanlar arasındaki gerilimi çatışmaya dönüştürdü.

19 Kasım 2014 Çarşamba 20:22A+A-

HAKSÖZ HABER

Filistin topraklarında Dürziler ile Müslümanların arası hiç iyi olmamıştı ama 15 Kasım’da Ebu Sinan beldesinde yaşanan çatışmalar gerilimin doruğa çıktığını gösterdi. Liseli öğrenciler arasında yaşanan kavga neticesinde 40’tan fazla kişi yaralandı.

Dürzilerin İsrail’e bağlılık gösteren bir topluluk olduğu biliniyor. 20 yıl önce ölen liderleri Şeyh Emin Tarif’in izinde gidiyorlar. Şeyhleri Dürzi gençleri İsrail ordusunda askerlik yapmaya teşvik etmişti. 2013 Ekim’inde Dürzi toplumunun bir üyesi olan Albay Rassan Aliyan Golan Tugayının komutanlığına atanmıştı. Pek çok Dürzi genç için bir rol model haline gelen Aliyan son Gazze saldırısında yaralanmıştı.

5 Kasım günü sınır muhafızlığı görevi yapan Cidan Esad adlı Beyt Can köyünden bir Dürzi Kudüs’te Filistinliler tarafından arabayla düzenlenen bir saldırıda öldürüldü. 8 Kasım’da ise Kfar Kana adlı Arap köyünde Hayr Hamdan adlı Filistinli genç bıçakla yaklaştığı için polislerce öldürüldü. Dürzi toplumu Esad’ın yasını tutarken, Filistinli Müslümanlar ise Hamdan’ın öldürülmesini protesto için genel greve gidip, gösteriler yaptılar.

Bilhassa Ebu Sinan gibi heterojen beldelerde gerilim büyük. Hamdan’ı anmak için okula başlarında kefiyeyle gelen Müslümanlar ile Davut yıldızı arması taşıyan Dürzi gençler arasında yaşanan kavga üzerine okul tatil edildi. Kavga bilahare beldenin merkezine taşındı ve orada da yaralananlar oldu.

2012 istatistiklerine göre Ebu Sinan’da yaşayan 12 bin kişilik nüfusun % 53’ü Müslüman, % 30’u Dürzi ve % 16’sı da Hıristiyan. Ebu Sinan adliyesi olan, ayrıca yüksek düzeyde İsrail ordusunda subay olan kişilerin de yaşadığı bir yer.

Dürzi toplumun temsilcileri bir yandan “uzun yıllardır beraber yaşadığımız insanlarla sorunu çözüp eskisi gibi çatışmadan bir arda yaşamak istiyoruz” derken bir yandan da “biz Dürziler devlete sadığız ve sadakatimizi sürdüreceğiz” diyerek aslında sorunun çözümünün pek kolay olmayacağını ifade ediyorlar. 

HABERE YORUM KAT

1 Yorum