1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Direnişçiler Halep'i Esed'in Katillerine Karşı Koruyor
Direnişçiler Halepi Esedin Katillerine Karşı Koruyor

Direnişçiler Halep'i Esed'in Katillerine Karşı Koruyor

Baas ordusuna ait tankların dün sabahtan itibaren ülkenin 2. büyük şehri Halep’e girmesiyle başlayan çatışmalar gün boyunca sürdü.

29 Temmuz 2012 Pazar 06:22A+A-

Havadan ve karadan şehri bombalayan Baas ordusu ile direnişçiler arasında sokaklarda göğüs göğüse çatışmalar yaşanıyor. Halep’in büyük bir bölümünün kontrolünü ele geçiren direnişçiler, sokak çatışmalarında Baas ordusuna büyük zayiat verdiği bildiriliyor. Ülkenin ekonomik merkezi olan Halep, Katil Beşşar Esed’in iktidarını sürdürebilmesi açısından kritik önemde görülüyor.

Direnişçilerden Esed Güçlerine Ağır Darbe

Dün sabah saatlerinde Baas ordusuna ait tankların Halep’in Selahaddin semtine girmesi üzerine sokaklarda göğüs göğüse çarpışmalar yaşanıyor.

Çatışmalarda her iki taraftan da can kayıpları yaşanıyor. Direnişçiler tahrip ettikleri tankların yanı sıra öldürdükleri askerlerin görüntülerini yayınlıyor. Bombardıman ve silah seslerinin geldiği Selahaddin’den kara dumanlar yükseliyor.

Özgür Suriye Ordusu komutanlarından Memun Gizzi de Suriye ordusunun Hama ve Şam’dan 100’den fazla tankın Halep’e doğru sevk edildiğini belirtmişti. AA muhabiri Sinan Gül ise, Baas ordusunun Selahaddin, Sukkeri ve Seyfud Devle mahalleleri olmak üzere üç noktadan tanklarla Halep’e girdiğini, daha sonra tank saldırısının hava bombardımanı ile desteklendiğini anlattı. Saldırılarda ilk belirlemelere göre Özgür Suriye Ordusu’ndan 5 direnişçi ile 15 sivilin yaşamını yitirdiğini kaydeden Gül, saldırıların artarak sürdüğünü, can kayıplarının artabileceğini söyledi.

Kentteki Baas Partisi’nin şubesinin de direnişçilerin eline geçtiğine vurgu yapan Özgür Suriye Ordusu, Baas ordusunun zalimce saldrıları nedeniyle halkın kenti terk etmeye başladığını kaydetti.

“ÇATIŞMALARIN ANASI”

Diktatör Esed yanlısı basın, Baas ordusunun Özgür Suriye Ordusu’nun elindeki mahalleleri ele geçirmek için Halep’te başlattığı operasyonları, “Bütün çatışmaların anası” olarak tanımladı. El-Varan gazetesi, “Halep çatışması, Suriye ordusunun teröristlerin belini kırmak için düzenleyeceği son operasyon olacak. Bundan sonra, Suriye krizden çıkacak” ifadesini kullandı. Bu arada, her iki tarafta da yüksek sayıda zayiat olmasının beklendiği belirtildi. AFP’ye açıklama yapan Esed güçlerinden bir subay, “Muhalifler dar sokaklarda mevzilendi. Bu da çatışmaları zorlaştıracak” dedi. Halep, aynı zamanda Suriye ekonomi ve ticaret merkezi olarak biliniyor. Direnişçiler ile Baas ordusu arasında şiddetli çatışmaların gerçekleştiği Halep’in düşmesi durumunda Esed rejiminin de büyük ölçüde düşmesi anlamına geleceği ifade ediliyor.

Ülkenin ekonomik merkezi olan kent, masum halkını katleden  Beşar Esed’in iktidarını sürdürebilmesi açısından kritik önemde görülüyor.

Şam’da da Hava Saldırısı Sürüyor

Şam Haber Ağı (SNN), Suriye’nin başkenti Şam’ın birçok beldesinin hava destekli olarak bombaladığını bildirdi.

SNN, başkentin Druşa, Katan ve Mazamiye beldelerinin helikopter ve ağır silahlarla bombalanması sonucunda çok sayıda ölü ve yaralıların bulunduğunu kaydetti.

Esed güçlerinin beldeleri tank ve zırhlı araçlarla kuşattığını aktaran SNN, askerilerin baskın düzenledikleri evlere zarar verdiğini aktardı. SNN, Mudamiye ve Deraya beldeleri arasında boğazları kesilerek öldürülen kimliği belirsiz 5 cesedin bulunduğunu öne sürdü.

Ürdün’e Sığınan Yüzlerce Suriyeli Direnişçiler, Savaşmak İçin Ülkelerine Döndü

Ürdün’ün kuzeyinde bulunan Ramse şehrinde yer alan bazı hükümet kaynakları, Ürdün’e sığınmış 500’den fazla Suriyeli direnişçinin, Esed Güçleri ile savaşmak ve Özgür Suriye Ordusu’na katılmak üzere ülkelerine geri döndüğünü açıkladı. Kaynaklar, Ürdün’e dönen Suriyelilerin önceden Esed yönetimine bağlı ordulardan ayrılan askerler olduğunu ve ailelerini sığınma kamplarına ulaştırmak için Ürdün’e geçici süreliğine geldiklerini ifade etti. Ürdünlü bir hükümet kaynağının yaptığı açıklamada, Ürdün yetkililerinin, ülkesine dönmek isteyen hiç kimseyi engellemediğini ancak Ürdün topraklarının savaşçıların geçiş noktası olamayacağının altını çizdi. 

Suriyeli Direnişçiler gece Boyunca Halep Sokaklarındaydı

HABERE YORUM KAT