1. HABERLER

  2. HABER

  3. Davutoğlu: Halep Bir Gün Kurtulacak
Davutoğlu: Halep Bir Gün Kurtulacak

Davutoğlu: Halep Bir Gün Kurtulacak

Türkiye'nin hayalinin birleşmiş bir Orta Doğu olduğunu söyleyen Başbakan Davutoğlu, bir gün Halep kurtulacak dedi.

25 Kasım 2014 Salı 13:15A+A-

Başbakan Ahmet Davutoğlu iki hafta aranın ardından partisinin grup toplantısına başkanlık etti. Davutoğlu din, mezhep, etnik köken gözeterek ayrımcılık yapanlara izin verilmeyeceğini söyledi. Davutoğlu Tunceli'de cemevi çıkışında Alevi dedesinin elini öpmek istemesiyle ilgili konuştu:

"Bundan sonra kimse bizim önümüzde, devletin önünde diz çökmeyecek. Bundan sonra amir olan millettir, memur olan devlettir. Diz çökecek olan devlettir. Kim bu topraklarda kardeşlik için çaba sarfederse Türkiye Cumhuriyeti onun yanında olacaktır, her türlü desteği verecektir. Dışardan veya içerden bu kardeşliği etnik ve mezhep gözeterek tırmandırmak isteyenlere de izin verilmeyecek."

'MİT'i kurban etmeyiz'

Başbakan Davutoğlu, kayınvalidesinin vefatı ardından Kılıçdaroğlu'na taziyelerini sunduğunu belirtti.  Davutoğlu hafta sonu yaptığı Tunceli ziyaretinde cenazeye saygı nedeniyle Kılıçdaroğlu'nun MİT'le ilgili sözlerine yanıt vermediğini söyledi, bunun için Çarşamba günü yapılacak Şanlıurfa ziyaretini adres gösterdi: 

"Kendisi cenaze merasiminde bile ağır bir siyasi polemik yaptı, hakretamiz ifadeler kullandı. Anne acısını iki kez tatmış biri olarak ve muhterem eşine saygımdan bugün kendisinden bahsetmeyeceğim. Ama buradan bir çağrıda bulunmak istiyorum. Siyasi polemikleri ne zaman, hangi kelimelerle yapacağımız konusunda bir ahlaki standart geliştirelim. Ahlaki standart kaybolursa özü kaybolur, anlamı kalmaz. Sayın Kılıçdaroğlu'nun bugünkü tutumuna bakacağım, yarın Şanlıurfa'daki il başkanları toplantımızda ona yanıt vereceğim. MİT bütün milletimizin hizmetindedir, ben de ona talimat verirken herhangi bir gruba karşı tavır alması talimatı vermem, onların devlet ahlakı da buna izin vermez zaten. 7 Şubat'ta MİT'e dönük iddiaların arkasında kim varsa onun arkasında o çevreler ve CHP var. Biz MİT'i bu çevrelere kurban etmeyiz."

Bahçeli'ye: Tunceli'de söyle

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin grup toplantısında Dersim'le ilgili sözlerine tepki gösteren Davutoğlu, MHP liderine eleştirilerini Tunceli'de dile getirmesi çağrısı yaptı:  

"Tek parti dönemine sahip çıkmak size mi kaldı, sayın Bahçeli. Eğer böyle bir zihniyet hakim olsaydı, şu gün iktidar olsaydı, Suriye'de Irak'ta ortalık ateş yerine dönmüşken Türkiye ne halde olurdu. Bahçeli'ye meydan okuyorum. Tunceli Türkiye'nin bir vilayeti mi? Şüphesiz evet. Peki siz bütün Türkiye'ye hitap ediyor musunuz? Buyrun gidin cesaretiniz ve yüreğiniz varsa bu sözleri Tunceli'de söyleyin. O gün öldürülenlerin hepsi vatan hainiydi deyin. Bakalım Tunceli'ye girebilecek misiniz?"

Ağrı, Erzincan, Tunceli ziyaretleri

Davutoğlu hafta sonu yaptığı Patnos, Erzincan ve Dersim ziyaretlerini tesadüfen yapmadıklarını söyledi. "Bir işareti vermek istedik" diyen Davutoğlu, "Patnos'ta 6-7 EKim olaylarında belediye binaları yakıldı, yıkıldı. O zaman belediye başkanı aradığında şunu demiştim, sizin yalnız olmadığınızı göstermek için ilk size geleceğiz." dediğini hatırlattı: 

"Bundan rahatsız olanlar olabilir. Burdan meydan okuyorum. Diğer siyasi liderler de bu üç yere aynı günde ziyarette bulunsunlar. Hiçbirinin gözünde nefret, kin, husumet görmedim. Hepsinin gözü ışıl ışıldı. Şimdi ben bu toprakların çocuğu olarak hangi birine ayrımcı gözle bakabilirim, nasıl birinin acısını diğeriyle yarıştırırım? Cemevine yaptığım ziyarette, beni kucaklayan Horasan erenlerine selam ediyorum. Biz hepimis Rabbimizin Peygamberimizin ve Hz. Ali'nin feyzinden feyz aldığımızda aramızda muhabbet olacaktır. 

'Akdeniz'i kimse bize kapatamaz'

Davutoğlu ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'la yaptığı görüşmede Kıbrıs'taki müzakerelerin de gündeme geldiğini söyledi. Davutoğlu 5-6 Aralık'ta Yunanistan'a yapacağı ziyaret öncesinde Akdeniz'deki gerilime ilişkin mesajlar verdi: 

"KKTC ile yürüttükleri müzakereleri hızlandırsınlar, ayrıca şunu zihinlerinden çıkarsınlar. Müzakereler iyi niyetle giderse karşılarında iyi niyetli muhatap bulurlar. Doğalgazı, petrolü tekellerine almaya kalkarlarsa buna da izin vermeyiz. Onlar sismik araştırma yaparsa bizim Barbaros gemimiz orada durur, durur, durur. Gerekirse sondaj da yaparız. Akdeniz'i kimse bize kapatamaz. Kimse bizim emrivakilere gözümüzü kapatacağımız vehmine kapılmasın." 

Irak ziyareti

Irak ziyaretini anlatan Davutoğlu Türkiye'nin Irak'a bakışını anlattı, ortak kabine toplantılarının yeniden başlayacağını söyledi:

"Irak sözkonusu olduğunda biz hiçbir Iraklı kardeşimize Kut'ül Amare'den bakarız, şii, türkmen, mesihi bütün kardeşlerimize bu perspektiften bakarız. Hani birileri 'Nerede o eski kabine toplantıları' diyordu ya, buradan bir haber vermek istiyorum. 2009'da kurulan Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği mekanizması kapsamında yapılan ortak kabine toplantılarından ilkini 24-25 Aralık'ta Türkiye'de yapacağız." 

Davutoğlu Türk işadamlarını Irak'ta yatırım yapmaya çağırdı. Davutoğlu, "Kaygıları tereddütleri bir kenara bırakarak Irak'ın yeniden yapılandırılması için lütfen seferber olunuz. Orada bizim emekçilerimizin, şirketlerimizin alın terini görmek istiyoruz." dedi.

Irak'ta Duhok'u ziyaret ettiğini söyleyen Davutoğlu, Duhok Valisi'nin 20 yıl önce kendi öğrencisi olduğunu söyledi. Davutoğlu, "Hepimiz insandık. Ben hocaydım o talebeydi. Hepimiz bu toprakların çocuklarıydık. Görmek istediğimiz tablo bu." dedi.  

'Halep bir gün kurtulacak'

Türkiye'nin hayalinin birleşmiş bir Ortadoğu olduğunu söyleyen Başbakan Davutoğlu Esed'e mesaj gönderdi: 

"Rüyamız hayalimiz bu, entegre edilmiş bir Ortadoğu...Esad bizi dinleseydi Halep de böyle olacaktı, kendi uşakları tarafından tahrip edilmemiş olacaktı, Gaziantep'le Halep arasında mülteciler değil hızlı tren gidip gelecekti. Bizim bu hedeflerimizi anlayamayanlar Türkiye'nin Ortadoğu politikasını eleştiriyor. Biz bu medeniyet havzasını inşa etmek için her türlü çabayı sarf ediyoruz. 4 yıldır Halep gibi o güzel şehri havadan karadan füzelerden vuran zalimlerden hesap sorulmalı. Bir gün Halep kurtulacak, o olduğunda inşallah aynen Irak'ta olduğu gibi ortak kabine toplatısını yapacağız. Esed gibi zalimlere bölgeyi terk etmeyeceğiz. Tek istediğimiz sınırlarımız ötesinde barış olması ama oraları da kendi kaderine terk edemeyiz. 

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ile Suriye ve Irak başta olmak üzere pek çok konuyu ele aldıklarını söyleyen Davutoğlu, Suriye rejimine karşı mücadele mesajı verdiklerini söyledi: 

"Şunun farkındayız ki, 2 sene önce IŞİD yoktu. IŞİD'i doğuran şartlar kalkmadıkça IŞİD gider 'ıtib'gelir. Rejimin işlediği insanlık suçlarına karşı da aynı tepki gösterilmeli." 

Al Jazeera

Etiketler : , , ,

HABERE YORUM KAT