1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Azez'de Yıkıntıların Altında Hâlâ Cesetler Var
Azezde Yıkıntıların Altında Hâlâ Cesetler Var

Azez'de Yıkıntıların Altında Hâlâ Cesetler Var

Uçak ve helikopterlerin bombaladığı Azez şehrinde adeta taş üstünde taş kalmamış.

18 Ağustos 2012 Cumartesi 02:41A+A-

Haber: Serkan Sağlam

Uçak ve helikopterlerin bombaladığı Azez şehrinde adeta taş üstünde taş kalmamış. Ortada dolaşan çocuklar bir yabancı görünce yardım getirdiğini düşünerek heyecanla koşuyor. Ellerini açarak bir şeyler bekliyor. Üzerinde çocukların dolaştığı enkazların altında çıkarılmayı bekleyen cesetler görünüyor. 3 gün önceki bombardımandan geriye yıkıntı ve yanık kokusu kalmış.

Beşşar Esed'e bağlı birliklerin 3 gün önce bayram alışverişine çıkan sivillere ve yerleşim yerlerine hava saldırısı düzenlediği Azez ilçesi taş üstünde taş kalmamacasına yıkılmış. Gördüğümüz yıkım, kanımızı donduruyor. Bombardımanın yok ettiği şehirde hâlâ enkaz altında cesetler var. Enkazda kalanların yakınları yaralı olduğu için başka şehirlerden gelen muhalifler arama yürütüyor. Enkazlar arasından çıkan oyuncak bebekler, parçalanmış kundaklar yüreğimizi burkuyor. Yanımıza gelen Azezli muhalif, yıkıntılar arasında bir evde kutunun içerisindeki kuru lokma tatlılarını göstererek "Burada hayatını kaybeden annenin tek derdi 3 yetim çocuğunun rızkını çıkarmaktı. Burada silahlı askerler yoktu. Burada ailelerinin rızkını çıkarmak için çalışan fakir masum insanlar vardı." diye konuşuyor.

Yıkılmış binaları gösteren Azezli Muhammed Hassan ise "Dünyada hiçbir lider demokrasi isteyen savunmasız sivil halka bomba yağdırır mı? Dünya neden bize yardım etmiyor." diyor. Görgü tanıklarına göre 4 uçağın katıldığı saldırıda bombardımanda şehirde kaç kişinin hayatını kaybettiği hâlâ belirsiz. 65 kadar cesede ulaşılırken, enkazın altındaki cesetlerle ölü sayısının 100'ün üzerinde olduğu belirtiliyor. Yaralı sayısı ise 300 civarında. Şehirde ağır bir yanık kokusu var. Kapı komşusunun ailesinden 4 ceset çıkardığını söyleyen Hasin Derfele, "Bombardıman sadece 3 dakika sürdü. 100'ün üzerinde ev tamamen yıkıldı. Bombaların şiddeti o kadar yüksekti ki evimize bomba isabet etmemesine rağmen patlamanın şiddeti bizi 1 metre havaya zıplattı. Karım ve iki kızım yaralandı. O kadar çok parçalanmış ceset vardı ki, kimliklerini tespit edemediğimiz için onları aynı mezarlara gömdük." diyor. Tamamen yerle bir olan ve hayalet kente dönüşen 70 bin nüfusa sahip Azez'de bugün sadece 10 bin civarında insan kalmış.

Rehberimiz Ahmed, birkaç ay önce yakınları muhalifler arasında bulunduğu gerekçesiyle 15 çocuğun yakılarak öldürüldüğü Azez İlkokulu'nu gösteriyor. Katliamdan tüylerimiz ürperiyor. Öyle ki bu vahşi katliamın ardından beldenin kaymakamı da kaçarak muhaliflerin safına geçmiş. Şehirde halka kurşun sıkma emrine itiraz ettiği için infaz edilen 12 askerin mezarı da muhaliflerce korunuyor. Azez'de bir yabancıyı görmek çocukları en fazla umutlandıran şey. Çünkü kendilerine yardım geldiğini düşünüyorlar. Muhalif komutanlar Beşşar Esed birliklerinin artık strateji değiştirerek kalabalık yerleri hedef aldığını söylüyor: "Artık bütün sivil halkı tamamen düşman olarak görüyorlar. Saldırılarda tek amaçları ölü sayısını artırmak."

Zaman

HABERE YORUM KAT