1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. ABD ve Rusya, Suriye’yi Afganistanlaştırıyor
ABD ve Rusya, Suriye’yi Afganistanlaştırıyor

ABD ve Rusya, Suriye’yi Afganistanlaştırıyor

ABD ve Rusya Suriye’de geçiş döneminin Beşşar yada Baas kadrosu ile yürütme planını Suriye halkına ve muhalefetine dayatma gayreti içersinde. Suriye’yi Afganistanlaştırma planını devreye sokmuş görünüyor.

01 Ocak 2013 Salı 02:44A+A-

Osman ATALAY

ABD ve Rusya, Suriye’yi Afganistanlaştırıyor

Suriye Direnişi Baas yönetimine her geçen gün büyük darbeler vurarak güçlenmeye devam ediyor. Muhalefet güçlendikçe Beşşar, sivil asker demeden saldırılarının dozunu arttırırken, Suriye direnişi özellikle Batı ve Türkiye basınının önyargılı gerçeklerden uzak tahminlerini ve analizlerini boşa çıkarmaya devam ediyor..

Suriye muhalefetini Batıcı ve Amerikancı bulan Türk solu ve İslamcı muhafazakar kesim, ABD Dışişleri bakanı Clinton’un; asla Suriye muhalefetine silah veremeyiz bu silahlar radikal İslamcıların eline geçer, Suriye muhalefetinin yüzde yetmişi İslamcı unsurlardan oluşuyor ve Suriye geneline hitap etmiyor sözlerine hiçbir yorum ve eleştiride bulunmadılar. SUK oluşumunu dağıttılar. ABD Ankara Elçisi Riccardone ise; Beşşar sonrası Suriye’de Müslüman kardeşlerden ve İslamcılardan endişeli olduğunu vurguladı, kısa süre sonra yeni SUKO kuruldu başına Şam eski vaizi Muaz El Hatip getirildi..

ABD Beşşar sonrasında asla Mısır Tunus ve Libya gibi İslamcı bir yönetimi Suriye’de görmek istemiyor. Bir ay evvel El Nusra cephesi Amerika tarafından terörist örgüt ilan edildi. Suriye direniş cepheleri, Özgür Suriye ordusu ve SUKO ABD’nin bu kararını tanımadıklarını açıkladılar. Türkiye’de ise aylardır Suriye muhalefetini batı yanlısı olarak iftiraya tabi tutan İslamcı bazı şahsiyet ve kurumlardan Amerika’yı eleştiren tek maalesef gelmedi.

Rusya 20 aydır Suriye rejimine her türlü silah ve gereç vererek Beşşar’a zaman kazandırmaya çalışıyor, Rusya aylar öncesinde ABD yönetimini muhalefeti Suriyeli’lerin meşru temsilcisi olarak tanımasından dolayı defalarca sert eleştirilerde bulunmuştu. Geçtiğimiz Cuma Rusya’nın Şam Büyükelçisi Suriye’yi terk etti. Moskova’da BM ve Arap Birliği özel temsilcisi İbrahimi ile bir araya gelen Lavrov Beşşar’ın gitme niyetinin olmadığını açıkladı.

Rusya Suriye’de değişimin siyasi yoldan olması gerektiğini ve muhaliflerin artık Beşşar’ın gidişini şart olarak öne sürmeyi bırakması gerektiğini savunuyor. SUKO lideri Muaz El Hatip ise Rusya’nın Suriye’nin iç işlerine karıştığını belirterek Moskova’nın Suriye halkından özür dilemesi gerektiğini ve asla Suriye ile müzakere görüşmelerine katılmayacaklarını söylerken Rusya’nın arabuluculuğunun hiçbir anlam ifade etmeyeceğinin mesajını vermiş oldu.

20 aydır uçaklarla bombalanan ve katliama uğrayan Suriye halkına kendisini savunma hakkı ABD ve Rusya tarafından engellenmektedir. ABD Suriye’yi denizden ve karadan muhasara altına alma planını uygulamaya koyarken diğer yandan Özel birlikler oluşturarak terör listesine aldığı halkın sevdiği direnişçi liderleri ortadan kaldırma çalışmasını yürütüyor.

ABD ve Rusya Suriye’de geçiş döneminin Beşşar yada Baas kadrosu ile yürütme planını Suriye halkına ve muhalefetine dayatma gayreti içersinde. Suriye’yi Afganistanlaştırma planını devreye sokmuş görünüyor. Suriye’de Beşşar sonrası İslamcıların iktidara gelme şansına karşın ABD, İsrail ve Rusya’nın stratejik işbirliği içersinde olduğuna şahit oluyoruz.

Amerikan’ın Vietnam, Rusya’nın ise Afganistan bataklığını unuttuklarını hatırlatmakta fayda var.. Suriye direnişi aynı anda hem ABD ve İsrail, hem de Rusya’yı korkutmuş olduğu açık gerçek. İsrail ve ABD Arap devrimlerinin bölgeyi İslam imparatorluğuna götüreceği endişesini yaşarken, Rusya ise Kafkasya ve Akdeniz’de çıkarlarını sağlama alma yolunda.

Suriye devrimi sonrasında Irak, Ürdün, Lübnan, Filistin ve bir çok körfez ülkesinde çok sert ve ters rüzgarlar eseceğini görmek için kahin olmaya gerek yok. Suriye’yi Afganistanlaştırma projesine destek olan bu oyuna ortak olan ülkeler hiç tahmin edemeyecekleri sürprizlerle karşılaşacak. Orta doğuda sular ve rüzgarlar siyasi küresel ısınmanın getireceği felaketlere gebe olacağını unutmayalım.

YENİ AKİT 

HABERE YORUM KAT

4 Yorum