1. HABERLER

  2. HABER

  3. ABD, Irak'tan Çekeceği Gücü Körfez'e Yığacak!
ABD, Iraktan Çekeceği Gücü Körfeze Yığacak!

ABD, Irak'tan Çekeceği Gücü Körfez'e Yığacak!

New York Times gazetesi, Obama yönetiminin, bu yıl sonuna kadar Irak'taki askerlerini çekmesinin ardından Körfez'deki askerî varlığını genişletmeyi planladığını yazdı.

31 Ekim 2011 Pazartesi 03:44A+A-

Bu yılın sonunda Irak'taki güçlerini tamamen geri çekecek olan ABD'nin, bölgedeki gücünü koruyabilmek için Basra Körfezi'ndeki müttefiklerinde bulunan asker sayısını artıracağı iddia edildi. Amerikan New York Times gazetesinin haberine göre, ABD yönetimi, Körfezde konuşlanmak üzere daha fazla savaş gemisi gönderecek. Kuveyt'e de yeni muharip güç konuşlandırılacak. Bu ülkeye ne kadar takviye asker yerleştirileceği konusundaki müzakerelerin devam ettiği, önümüzdeki günlerde Kuveyt'ten cevap beklendiği kaydedildi. Amerika'nın bölgede 23 bini Kuveyt'te olmak üzere 40 bin civarında askeri bulunuyor.

Gazete, Obama yönetiminin bunların yanı sıra bölgedeki müttefikleri Körfez İşbirliği Konseyi üyeleri Suudi Arabistan, Kuveyt, Bahreyn, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri ve Umman ile askerî işbirliğini kuvvetlendireceğini yazdı. Gazeteye göre ABD, Körfez İşbirliği Konseyi'ne, hava ve deniz devriyeleri ile füze savunma sistemlerinin entegre edileceği yeni bir güvenlik yapısı kurmayı teklif etti. Bu yapıda Amerika ile 6 Körfez ülkesi yer alacak. Teklifin Konsey'in aralık ayında Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da yapacağı liderler zirvesinde masaya yatırılacağı belirtildi. Washington'ın Körfez ülkeleri ile Irak arasında askerî işbirliğinin artırılmasını da istediğini ifade eden gazete, Ürdün'de düzenlenecek tatbikata ilk kez Bağdat'ın da çağrılmasına dikkat çekti. 

HABERE YORUM KAT