1. HABERLER

  2. HABER

  3. Zorlu Yolculukta Nefes Alabilmek İçin Para Ödüyorlar
Zorlu Yolculukta Nefes Alabilmek İçin Para Ödüyorlar

Zorlu Yolculukta Nefes Alabilmek İçin Para Ödüyorlar

Akdeniz'i geçerek Avrupa'ya ulaşan göçmenlerin teknelerin en altına itildiği ve güverteye çıkıp nefes alabilmek için insan kaçakçılarına para ödedikleri ifade edildi.

28 Ağustos 2015 Cuma 17:18A+A-

Akdeniz'i geçerek Avrupa ulaşan kaçak göçmen sayısının 300 bini geçtiği bildirildi.

BM Cenevre Ofisi'nde düzenlen basın toplantısında konuşan BM Mülteciler Yüksek Komiserliği Sözcüsü Melissa Fleming, Libya açıklarında yaklaşık 500 göçmeni taşıyan iki teknenin dün batması sonucu en az 200 kişinin öldüğünü söyledi.

Fleming,"Akdeniz'i geçerek Avrupa ulaşan kaçak göçmen sayısı 300 bini geçti, Şimdiye kadar 200 bin göçmen Yunanistan'a, 110 bin göçmen ise İtalya'ya ulaştı" dedi.

Libya açıklarında iki teknenin batması sonucu hayatını kaybeden göçmenlerle Akdeniz'de ölenlerin sayısının da 2 bin 500'ü aştığını ifade eden Fleming, şöyle devam etti:

"Hayatta kalan göçmenlerle konuştuğumuzda bize tıka basa dolu teknelerde insan kaçakçılarının geminin en alt kısmında kalanlardan dışarı çıkıp nefes alabilmeleri için para istediği söylendi. Kaçakçılara daha fazla para ödeyebilenlerin güvertede durmasına izin veriliyor diğerleri ise zorla gemin en alt kısmına itiliyor."

Fleming, Avusturya-Macaristan sınırında bir otobanda terk edilmiş kamyonetin içinde bulunan 70 göçmen cesedinin şoke edici olduğunu belirterek, "İnsan kaçakçıları insan hayatına zerre kadar değer vermiyor, sadece para peşindeler ve göçmenler o kadar çaresiz ki, kendilerini bu canilere teslim ediyor" şeklinde konuştu.

İnsan kaçakçılarıyla derhal mücadele edilmesi gerektiği çağrısını yineleyen Fleming, Avrupa ülkelerine ise göçmenlere gerek yeniden yerleştirme, gerek sığınma sağlama ya da vize almalarını kolaylaştırarak kapılarını açması çağrısında bulundu.

(AA)

HABERE YORUM KAT