1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Ziyarete bile tahammülleri yok!
Ziyarete bile tahammülleri yok!

Ziyarete bile tahammülleri yok!

Alevi Vakıfları Federasyonu, yaptığı yazılı açıklama ile Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ziyaret ettiği Hüseyin Gazi Kültür ve Sanat Vakfı yönetimi hakkında ihraç işlemlerinin başlatıldığını duyurdu.

11 Ağustos 2022 Perşembe 14:45A+A-

HAKSÖZ HABER

Alevi toplumu Türkiye’deki en örgütlü azınlık grup olma özelliğine sahip. Buradaki örgütlülük bir ideolojik arka plandan besleniyor. Aleviler, cumhuriyetin kuruluşundan itibaren yeni sistemin ideolojisi olan Kemalizm’e büyük bir bağlılık gösterdiler.

Bu duruma karşı koyan hatta silahlı mücadeleyi tercih eden Aleviler ise elimine edildi. Dersim Katliamı, Alevilerin yaşadıkları zorlukların kanıtıyken bugün Alevi toplumu katliamın failleriyle hesaplaşmaktansa dindar-muhafazakarlara yönelik bir tavır alış içinde!

Cemevlerine yönelik saldırı iddiaları üzerine önce Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın ardından bizzat Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından Aleviler taltif edildi. Alevi Vakıfları Federasyonu, yaptığı yazılı açıklama ile Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ziyaret ettiği Hüseyin Gazi Kültür ve Sanat Vakfı yönetimi hakkında ihraç işlemlerinin başlatıldığını duyurdu.

Sebep olarak ise “bize danışılmadı” şeklinde bir itiraz dile getiriliyor. “Sayın Cumhurbaşkanımızın, 20 yıllık iktidarı süresince ilk defa bir cemevini ziyaret etmesi Alevilere saldırıların yapıldığı bir dönemde son derece önemli olduğu gibi toplumu kucaklayıcı ve birleştirici bir ziyarettir. Bu anlamda bu ziyareti önemsiyoruz. Bu ziyaretin öncesinde ve sırasında yaşananlar ise bizleri ziyadesiyle üzmüştür. Öncelikle Federasyonumuz bileşeni olduğu halde, başından itibaren vakıf yönetimi tarafından Sayın Cumhurbaşkanımızın ziyareti hakkında tarafımıza en ufak bilgi dahi verilmemiştir.

Alevi Bektaşi toplumunun yüz yıllar boyunca geliştirdiği, yaşadığı bu zulüm ve baskılara rağmen bugünlere getirdiği yüce değerleri, basit çıkar hesaplarıyla ayaklar altına alan, Alevi-Bektaşi toplumunun en kutsal değerlerinden olan ‘Muharrem/Matem’ ve inanç ritüellerimizin fütursuzca istismar edilmesine sessiz kalan Hüseyin Gazi Kültür ve Sanat Vakfı yönetimini kınıyor ve Hüseyin Gazi Kültür ve Sanat Vakfı yönetimi hakkında Federasyonumuzun yönetim kurulunun aldığı karar gereği ihraç işlemlerini başlattığımızı tüm kamuoyu ile paylaşıyoruz.”

Madem bu ziyaret “önemseniyor” öyleyse Hüseyin Gazi Kültür ve Sanat Vakfı neden ihraç ediliyor? Burada ideolojik bir tavır alış olduğunu düşünmek abesle iştigal olmayacaktır herhalde! Durum böyle olunca Alevilere yönelik ziyaretler de tartışmaya açık hale geliyor açıkçası…

Doğrudan söylemek gerekirse, Alevilerin, Sünni çoğunluk ile barışabilmesi için önce kendi kendileriyle olan sorunlarını aşmaları gerekiyor. Öte türlü atılacak olan her adım yüzeysel kalmak zorunda! Yoksa “dışlanmaktan ve ötekileştirilmekten” şikayet eden toplumsal bir grup Cumhurbaşkanı tarafından yapılan ziyaret neden rahatsız olsun!?

HABERE YORUM KAT

5 Yorum