1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Zevahiri'nin Ateşkes Çağrısı Karşılık Bulmadı
Zevahiri'nin Ateşkes Çağrısı Karşılık Bulmadı

Zevahiri'nin Ateşkes Çağrısı Karşılık Bulmadı

El Kaide lideri Zevahiri’nin Suriye’de birbiriyle savaşan IŞİD ile Nusra Cephesi arasında ateşkes çağrısına rağmen pazartesi günü iki grup arasındaki çatışmalarda 63 kişi öldü.

06 Mayıs 2014 Salı 05:06A+A-

İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, Suriye’nin doğusunda sık sık karşı karşıya gelen iki grubun çatışmasının Pazartesi günü de sürdüğü ve çatışmalarda Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) ve Nusra Cephesi’ne bağlı 58 kişinin öldüğünü duyurdu. Gözlemevi’ne göre çatışmalarda ayrıca beş sivil de hayatını kaybetti.

Gözlemevi, hafta sonunda yaptığı açıklamada da Zevahiri’nin çağrısına rağmen Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) ile El Kaide bağlantılı Nusra Cephesi’nin çatıştığını açıklamıştı.

Gözlemevi, Deyr Ez Zor kentindeki üç kasabada yaşayan 60 binden fazla kişinin neredeyse tamamının çatışmalardan dolayı bölgeden kaçtığını belirtti.

'Savaşı durdurun' çağrısı

El Kaide lideri Zevahiri, cuma günü internet üzerinden yayınlanan açıklamasında Nusra Cephesi ve IŞİD'i aralarındaki savaşı durdurmaya çağırmıştı.

Nusra Cephesi’nin lideri Ebu Muhammed Colani’ye 'derhal IŞİD ile savaşa son vermesi' talimatını veren Zevahiri, IŞİD lideri Ebubekir Bağdadi’den Suriye’yi boşaltmasını ve eylemlerini Irak’la sınırlandırmasını istedi. Zevahiri IŞİD’e, “Kendinizi, gayretlerinize iki kat fazla ihtiyaç duyan yaralı Irak’a adayın” çağrısında bulundu

Nusra Cephesi’nden şartlı evet

Nusra Cephesi Eymen Zevahiri’nin ‘savaşı durdurun’ çağrısıyla ilgili, “IŞİD Müslümanlara yönelik saldırılarını sonlandıracağını ilan ederse biz de saldırıyı durdururuz” açıklamasında bulunmuştu.

El Kaide şubat ayının başında Suriye’de muhalif gruplara karşı savaşan IŞİD ile bir bağlantısının bulunmadığını ve grubun eylemlerinden sorumlu olmadığını ilan etmişti.

Örgüt genel komutanlığının bazı internet sitelerinde yer alan mesajında, “IŞİD, El Kaide’nin bir kolu değildir ve El Kaide, IŞİD’in gerçekleştirdiği hiçbir eylemden dolayı sorumluluk kabul etmez” ifadeleri kullanılmıştı.

Al Jazeera

Etiketler : , , ,

HABERE YORUM KAT