1. HABERLER

  2. HABER

  3. "Zalimin kim olduğuna bakılmaz, tarafımız mazlumun yanıdır!"
"Zalimin kim olduğuna bakılmaz, tarafımız mazlumun yanıdır!"

"Zalimin kim olduğuna bakılmaz, tarafımız mazlumun yanıdır!"

Şuayb Mekeç, izzetin kaynağını ve Müslümanların zulme karşı tavrının değişmezliğini vurguluyor

26 Şubat 2022 Cumartesi 10:28A+A-

Fâtır Suresi 10. Ayet

  • مَنْ كَانَ يُرٖيدُ الْعِزَّةَ فَلِلّٰهِ الْعِزَّةُ جَمٖيعاًؕ اِلَيْهِ يَصْعَدُ الْكَلِمُ الطَّيِّبُ وَالْعَمَلُ الصَّالِـحُ يَرْفَعُهُؕ وَالَّذٖينَ يَمْكُرُونَ السَّيِّـَٔاتِ لَهُمْ عَذَابٌ شَدٖيدٌؕ وَمَكْرُ اُو۬لٰٓئِكَ هُوَ يَبُورُ 

’Kim izzet isterse bilmeli ki izzet tamamıyla Allah’a aittir. Güzel sözler O’na yükselir; rızâsına uygun iş ve davranışları da O yüceltir. Sinsi sinsi kötülük tasarlayanlar için çetin bir azap vardır ve onların tuzakları altüst olur’’

İzzet; “onur, itibar ve güçlü olmak” anlamlarına gelir. “Her kim sözde otoritelere, egemen güçlere koşulsuz itaat ederek bir izzet elde etmek istiyorsa bilsin ki izzet tümüyle Allah’a aittir” Gerçek anlamda izzetin kime ait olduğunu öğrenmek isteyenler bilsinler ki, her yönden izzet Allah’a mahsustur (Taberî, XXII, 119-120). “İzzet ”in bütünüyle Allah’a ait kılınması; insana itibar ve onuru lütfeden sadece Allah olduğu ve ancak Allah’ın rızasına uygun davranması halinde insanın değerli kalacağını ifade eder.

"Onlar Müminleri bırakıp da kâfirleri dost edinenlerdir. İzzeti onların yanında mı arıyorlar? Gerçekten izzet bü­tünüyle Allah'ındır."(Nisa, 4/139)

1991 yılında Sovyetlerin dağılmasıyla ortaya çıkan görece bağımsızlığa kadar Sosyalist ve Marksist rejim tüm Kafkaslar ve Orta Asya’da en sert şekilde dönüştürme ve boyun eğdirme yöntemlerine başvurdu. Müslüman halkların yaşadığı topraklarda işgal, tehcir, öldürme, infaz, hapis gibi tüm sindirme politikaları uygulandı. İnançlara, ibadetlere müdahale etti. Ayrıca Balkanlarda ve Kuzey Karadeniz’de işgal ettiği bölgelerde diğer halkların da dini yaşamlarına ve özgürlüklerine müdahale ederek otoriter, işbirlikçi yönetimler kurdu.  Camiler, medreseler ve mabedler kapatıldı. Halkların dinleriyle irtibatı kesilmeye çalışıldı. Âlimler hapse atıldı, bazıları şehid edildi. Sovyetleştirme politikalarıyla Müslüman halk başta ana dilleri olmak üzere, İslami gelenek ve kültürlerinden uzaklaştırıldı. Nesiller bu dinsizleştirme politikasından fazlasıyla etkilendiler.

YAZININ DEVAMI