1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. TUNUS

  4. Yurt Dışındaki Tunuslular Oy Veriyor
Yurt Dışındaki Tunuslular Oy Veriyor

Yurt Dışındaki Tunuslular Oy Veriyor

Yurt dışında yaşayan Tunuslular devrim sonrasında pazar günü yapılacak ilk cumhurbaşkanlığı seçimi öncesinde oy vermeye başladı.

21 Kasım 2014 Cuma 14:07A+A-

23 Kasım’a kadar devam edecek yurtdışı oylama sürecinde Amerika Avrupa ve Ortadoğu’da 45 ülkede 360 bin seçmen oyunu verebilecek.

Tunus Yüksek Seçim Kurulu’nda medya sorumlusu Lesad Bin Ahmet’ten edinen bilgilere göre Libya, Irak ve Suriye’de genel seçimde olduğu gibi ‘güvenlik gerekçeleri’ nedeniyle seçim düzenlenmeyecek.

30 Ekim’de başlayan seçim propaganda kampanyaları 20 Kasım’da sona ermişti.

Favoriler

Genel seçimden birinci parti olarak çıkan Tunus Nida Partisi Başkanı Baci Kaid Sebsi ve halen cumhurbaşkanı koltuğuna oturan Munsif Merzuki adayların en güçlüleri sayılır.

5 adayın seçimden çekildiğini duyurmasına rağmen 23 Kasım'da cumhurbaşkanı seçiminde resmi olarak 27 aday yarışacak.

Nahda Hareketi aday göstermedi

Pazar gününde yapılacak seçimde aday göstermeyen Nahda Hareketi, birden fazla kez adayların hiç birine destek vermeyeceğini de vurguladı.

Diyalog ve uzlaşmaya bağlı kalacağını söyleyen Nahda Hareketi, kendisine gönül veren kesimlerin serbest seçim yapması yönünde talimat verdi.

Doğrudan seçim

Tunuslular 23 Kasım’da düzenlenecek cumhurbaşkanı seçiminde, eski Cumhurbaşkanı Zeynel Abidin Bin Ali’nin devrilmesinden bu yana ilk kez doğrudan cumhurbaşkanını seçecek.

Tunus Devriminden sonra Munsif merzuki 2011 yılında Kurucu Konseyi bünyesinde yapılan bir seçim sonucunda cumhurbaşkanlığı koltuğuna getirildi.

23 Kasım’da düzenlenecek seçimde adayların hiç biri yüzde 50 barajını aşmadığı takdirde Aralık sonlarında bir seçim turu daha düzenlenecek.

Tunus yeni anayasasına göre cumhurbaşkanı çok geniş bir yetkiye sahip değil.

Savunma, dış ilişkiler ve ulusal güvenlik politikalarına karar verme yetkisine sahip olan cumhurbaşkanı aynı zamanda parlamentoyu çözebilir ve anlaşmaları imzalayabilir.

Al Jazeera

HABERE YORUM KAT