1. HABERLER

  2. HABER

  3. Yunanistan Halkı Bankalara Koştu
Yunanistan Halkı Bankalara Koştu

Yunanistan Halkı Bankalara Koştu

Yunanistan'da, sermaye kontrolleri uygulaması kapsamında 29 Haziran'dan beri kapalı tutulan bankalar açıldı.

20 Temmuz 2015 Pazartesi 12:15A+A-

Ülkenin birçok kentinde sabah erken saatlerden itibaren bankaların önünde kuyruk oluşturan vatandaşların kapıların açılmasının ardından içeriye hücum etmesi nedeniyle tüm şubelerde büyük yoğunluk yaşanıyor.

Para Çekme Kısıtlamaları Devam Ediyor

Bankalarda 3 haftadır uygulanan “banka tatili” uygulamasını sonlandıran kanun hükmündeki kararname kapsamındaki yeni uygulamaya göre, ATM’lerden ve banka gişelerinden çekilen paralarda 60 avroluk limit devam edecek ancak vatandaşlar günlük para çekme haklarını haftalık olarak kullanabilecek.

Buna göre, bir hafta süreyle mevduat hesabından para çekmeyenler, hafta sonunda bir seferde 420 avro çekebilecek. Yedi günlük sürede hakkı olan parayı çekmeyenler bu hakkını yitirecek. Yeni hafta içinde yine günlük ya da haftalık para çekme hakkına sahip olacak. Mevduat hesaplarından banka aracılığıyla vergi borcunun taksiti ödenebilecek.

Sadece Maaş, Vergi ve Kredi Borcu İçin Yeni Hesap Açılabilecek

Yeni uygulamaya göre ayrıca, ithalat ve ihracat şirketleri ile ülke dışında eğitim gören öğrencilere 3 ayda bir 5 bin avro ve hasta refakatçilerine 2 bin avroya kadar havale gönderebilecek. Ülke dışında kredi kartları serbestçe kullanılabilecek.

Bankalarda sadece maaş, vergi ve kredi borcu ödemeleri için yeni hesap açılabilecek, vadeli yatırımlara ise dokunulmayacak. Varolan mevduat hesapları ikinci bir kişiyle paylaşılamayacak, başkasının üzerine geçirilemeyecek.

Bankacılık Sistemini Desteklemeye Teşvik

Yunanistan Bankalar Birliği Başkanı Luka Kaçeli, vatandaşlara daha önce çektikleri paralarını açılan bankalara geri getirmeleri çağrısında bulundu.

Vatandaşlardan, ülkedeki sorunun bir an önce çözülmesi için bankalara karşı güvensizliği aşmalarını ve Yunan bankacılık sistemini desteklemelerini isteyen Kaçeli: “Korkuyu yenmemiz lazım. Bankacılık sistemini desteklersek sorunlar azalacak ve daha kısa zamanda aşabileceğiz.” dedi.

Kaçeli ayrıca, vergi kaçakçılığının önlenmesi için vatandaşlardan kredi kartı kullanımının alışkanlık haline getirmelerini istedi.

yunanistan_banka.jpg

Kaynak: Anadolu Ajansı

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT