1. HABERLER

  2. HABER

  3. GÜNDEM

  4. YSK'nın Paylaşacağı Verilere Sınırlama Getiriliyor
YSK'nın Paylaşacağı Verilere Sınırlama Getiriliyor

YSK'nın Paylaşacağı Verilere Sınırlama Getiriliyor

Bakan Bozdağ, kimlik bilgilerinin sızdırıldığı iddiasıyla ilgili, "YSK'nın bundan sonraki seçimlerde paylaşacağı verilere de bir sınırlama getireceğiz" dedi.

07 Nisan 2016 Perşembe 12:47A+A-
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, kimlik bilgilerinin sızdırıldığı iddiasına ilişkin, "Yüksek Seçim Kurulu (YSK) bundan sonraki seçimlerde vatandaşlarımızın kimlik bilgilerini herhangi bir siyasi partiyle bugünkü usül ve yöntemle paylaşmayacaktır." dedi.
 
Bakan Bozdağ, Muş Valiliği ziyaretinde basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Bozdağ, kimlik bilgilerinin sızdırıldığı iddialarıyla ilgili soru üzerine, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının konuya ilişkin soruşturmasının sürdüğünü belirtti.
 
Yayınlanan kişisel verilerdeki rakamların 2009 ve 2011 seçim rakamlarına çok benzer olduğunu aktaran Bozdağ, şöyle konuştu:
 
"Tabi bunlarla ilgili inceleme sürüyor. Şu anda yayınlananların içerisinde 18 yaşın altında insan var mı yok mu? Ona bakılıyor. Eğer 18 yaşın üstünde isimlerden oluşuyorsa, bu tartışmasız bir şekilde seçmen listesi anlamına gelir. Bunu savcılık araştırıyor. Nasıl bu sızdı veya ele geçirildi, bunun da adli soruşturma sonucunda ortaya çıkacağına inanıyoruz. Bilindiği gibi YSK siyasi partilere seçmen listelerini vermektedir. Seçime katılan bütün partilere verilmektedir. O nedenle YSK'nın verdiği bu listelerden mi, partilere girdikten sonra mı başka ellere geçti veya başları partilerde mi ele geçirdi, yoksa YSK'dan mı bir şekilde ele geçirildi, bunların tamamı adli soruşturma sonrasında ortaya çıkacaktır."
 
Seçimlerin temel hükümleri ve seçmen hükümleri hakkında kanun bulunduğunu, bakanlık olarak seçim kanunlarının tamamını tek bir kanun halinde düzenleme çalışmasını sürdürdüklerini kaydeden Bozdağ, şunları söyledi:
 
"Bu çalışma içerisinde bundan sonraki seçimlerde YSK'nın paylaşacağı verilere de bir sınırlama getirmeyi planlıyoruz. Eğer mümkün olursa herhangi bir veri vermemesi veya veri vermek ihtiyacı doğacaksa da o zaman TC kimlik numaraları, adresler, doğum yeri, doğum tarihi, anne baba ismi dışında diğer verilerin tamamı gizlenmek ve anonim hale getirilmek suretiyle, sandık numarası ve isim listesi sadece paylaşılabilir. Hangi alternatifi tercih edeceğimize şu anda karar vermedik. Şunun tüm vatandaşlarımızı tarafından bilinmesini özellikle istiyoruz. YSK bundan sonraki seçimlerde vatandaşlarımızın kimlik bilgilerini herhangi bir siyasi partiyle bugünkü usül ve yöntemle paylaşmayacaktır. Buna yasal sınırlamalar getireceğimizi buradan ifade etmek isterim."
 
AA

HABERE YORUM KAT