1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. YPG'nin Suriye'deki Avrupalı Savaşçıları
YPG'nin Suriye'deki Avrupalı Savaşçıları

YPG'nin Suriye'deki Avrupalı Savaşçıları

Suriye'nin kuzeyinde YPG ile Irak Şam İslam Devleti arasındaki şiddetle çatışmalar devam ederken giderek artan sayıda Batılı savaşçı, YPG'nin saflarında savaşıyor.

17 Mart 2015 Salı 12:30A+A-

Hastanede konuştuğumuz bir savaşçı, adı Sam. İngiltere'nin güneyinden buraya gelmiş. 20'li yaşlarda. Kısa boylu ve ufak tefek bir adam. Boyu omzuma geliyor. Ayağında botlar, üzerinde kamuflaj giysileri var. Mavi gözlü, açık tenli ve 16 yaşında gösteriyor.

Sam, IŞİD'le çarpışırken kolundan vurulmuş.

YPG, özellikle Kobani'de koalisyon güçlerinin hava saldırısı desteğiyle ilerleyişini arttırsada IŞİD, cephede silah ve adam üstünlüğünü elinde tutuyor.

Bu nedenle aralarında Sam'in de bulunduğu çoğu deneyimsiz yabancı savaşçı geri saflardan ön saflara gönderildi.

Ülkesinde ofis işi yapıyormuş. Yeterli donanımı yok. YPG'nin bir eğitim kampı var. Kurs bir-buçuk haftalık. Derslerin çoğu Kürt milliyetçiliğine odaklı. Bırakın temel savaş kurallarını, neredeyse ilk yardımı bile öğrenmeye zaman kalmıyor. 

Jim eski bir İngiliz askeri. Ordudan ayrılmış, Londra'da öğretmen olmuş. Öğretmenliği bırakıp YPG saflarında IŞİD'e karşı savaşmaya gelmiş.

Maisa adlı başka bir İngiliz gönüllü, buraya gelmeden önce büyük bir bankada işe başlamak üzereymiş. 

Buraya gelmeden önce, askerlik geçmişi olmasına rağmen hiç savaş tecrübesi olmamış. Aynı saflarda savaştığı Amerikalılar ve Fransızlar tarafından eğitildiğini anlatıyor.

İki savaşçı da bu ayın başlarında IŞİD'e karşı savaşırken ölen İngiliz olan "Konstandinos" lakaplı Eric Scurfield'le birlikte savaştı.

BBC

HABERE YORUM KAT